Najsjeverniji dio Egejskog mora: Crkva Mala Aja Sofija mjesto hodočašća velikog broja vjernika

GS
Foto: Facebook

Nadomak tromeđe grčke, turske i bugarske teritorije, leži grad čiji je simbol svetionik visok 18 metara.

Aleksandupolis ili, kako ga često nazivaju Aleksandropolis, nalazi se na raskrsnici značajnih puteva, što kopnenih, što morskih i glavni je grad okruga Evros, koji se nalazi na području periferije Istočna Makedonija i Trakija u Grčkoj.

Podsjećanja radi, Evros je i grčki naziv za rijeku Maricu, a upravo na tom području odigrala se i čuvena Marička bitka, koja je ostavila značajan trag u istoriji naše zemlje.

Iako je tokom prošloga vijeka Aleksandrupolis bio tek omanje selo, u kome su se ljudi mahom bavili ribarenjem, danas je postao jedna od posjećenijih destinacija u tom dijelu zemlje.

Tračko more

Kao najsjeverniji dio Egejskog mora, Tračko more nalazi se upravo na području Aleksandrupolisa. Kada se uzme u obzir činjenica da su neka od najljepših ljetovališta i u Grčkoj i u Turskoj upravo na obalama Egeja, ne čudi što je i ovaj grad prepoznat kao ljetna destinacija.

Aleksandrupolis se može pohvaliti obalom dugom oko 25 kilometara, a kako ističe "Gristravelmag“, izuzev u plavetnilu Egejskog mora, posjetioci mogu uživati i u nekom od barova i taverni duž plaže, koja je nosilac „Plave zastavice“. Budući da je u pitanju organizovana plaža, to je dostupna i osobama sa invaliditetom.

Gastronomska ponuda Aleksandrupolisa

Uzevši u obzir da stanovnici tog dijela Grčke naročito obraćaju pažnju na očuvanje tradicije, to je Aleksandrupolis neretko domaćin mnogim folklornim manifestacijama, koje privlače i veliki broj posjetilaca.

Iako je gastronomska tradicija zasnovana na jelima od mesa, a naročito kavurmi i pitama, u Aleksandrupolisu se mogu jesti i vrlo ukusna riba i morski plodovi, ali i ručno rađena testenina i drugi tradicionalni proizvodi.

Šta vidjeti u Aleksandrupolisu?

Uzevši u obzir da je delta rijeke Marice, odnosno Evrosa izuzetno značajno močvarno područje na tlu Starog kontinenta, to se organizuju i turistički obilasci, koji posjetiocima nude mogućnost da izbliza vide ostrvca, lagune i jezera, ali i brojne biljke i životinje koje na tom području obitavaju, prenosi B92.

Mala Aja Sofija, kako se manastir Panagia Kosmosotira naziva, važi za mjesto hodočašća za sve stanovnike regije Trakija. Izgrađen u periodu vizantijske vladavine i nalazi se u selu dijela Feres na području Opštine Aleksandrupolis.

Izuzev Istorijskog i Arheološkog muzeja, na području Opštine Aleksandrupolis se nalaze i Crkveni i Etnološki muzej, ali i Muzej tradicije Sarakacana i Prirodnjački, te Muzej folkora stanovnika Kapadokije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana