Луфтханса подиже цијене авио-карата како би одвратила путнике од летјења

ГС
Луфтханса подиже цијене авио-карата како би одвратила путнике од летјења

Луфтханса је донијела једну од најбизарнијих одлука у историји ваздушног саобраћаја – подигла је драстично цијене авио-карата како би смањила тражњу путника за летовима. Дестимулацији тражње прибјегло се баш у тренутку када је она изненадила све у пост-пандемијском буђењу тржишта у авио-саобраћају и туризму. Све је овде бизарно – пандемија званично није завршена, чак се појавио нови седми или ко зна већ који талас по реду, али тражња за путовањима је достигла ниво пре пандемије што се не може рећи и за капацитете авио-компанија и аеродрома.

Луфтханса је много својих радника, пилота, кабинског особља, радника на земаљском опслуживању и у администрацији послала на принудне одморе, прогласила технолошким вишком или отпустила. Многи су и сами отишли када је авио-саобраћај практично престао да постоји. Због све већих проблема са капацитетом једној од највећих авиокомпанија на свету, немачкој Луфтханси, прети колапс.

Проблем је настао сада, када се тржиште буди, али више нема ко да га услужи. Према строгим прописима, кабинско особље које није летјело неко време мора да прође додатне часове обуке и тренинга пре него што се врати на своја радна мјеста. То је проузроковало огроман недостатак кабинаца па је онима малобројнима који могу да раде живот претворен у пакао. Незадовољство опасно расте у компанији, која је и сама признала да постоје озбиљни проблеми, али је рекла да се на њиховом рјешавању интензивно ради.

Као једно од рјешења је изгледа изабрано поскупљење авио-карата. На већини дестинација у Европи цене карата су драстично повећане. Заправо, из продаје су повучене најјефтиније тарифе економске класе, а путницима се нуде само оне скупе. Тако се карта од Франкфурта до Лондона током јула не може наћи без 600 евра по смеру, док је ранија најнижа цијена била испод 100 евра. На линијама за Париз или Лондон цијене иду и до хиљаду евра. Према Београду је такође дошло до поскупљења, али не у толикој мери. Један смијер кошта око 200 евра.

У исто вријеме компанија смањује број летова на скоро свим дестинацијама па ће тако и линије ка Србији бити редуковане и то поприлично. Само на линији од Минхена до Београда биће преполовљен број летова. Резања су планирана и на линијама Луфтхансине регионалне авиокомпаније Еуроњингс, која ће током јула стопирати своју линију од Штутгарта до Београда и за трећину смањити број летова од Диселдорфа до нашег главног града, преноси Б2 путовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана