Lufthansa podiže cijene avio-karata kako bi odvratila putnike od letjenja

GS
Lufthansa podiže cijene avio-karata kako bi odvratila putnike od letjenja

Lufthansa je donijela jednu od najbizarnijih odluka u istoriji vazdušnog saobraćaja – podigla je drastično cijene avio-karata kako bi smanjila tražnju putnika za letovima. Destimulaciji tražnje pribjeglo se baš u trenutku kada je ona iznenadila sve u post-pandemijskom buđenju tržišta u avio-saobraćaju i turizmu. Sve je ovde bizarno – pandemija zvanično nije završena, čak se pojavio novi sedmi ili ko zna već koji talas po redu, ali tražnja za putovanjima je dostigla nivo pre pandemije što se ne može reći i za kapacitete avio-kompanija i aerodroma.

Lufthansa je mnogo svojih radnika, pilota, kabinskog osoblja, radnika na zemaljskom opsluživanju i u administraciji poslala na prinudne odmore, proglasila tehnološkim viškom ili otpustila. Mnogi su i sami otišli kada je avio-saobraćaj praktično prestao da postoji. Zbog sve većih problema sa kapacitetom jednoj od najvećih aviokompanija na svetu, nemačkoj Lufthansi, preti kolaps.

Problem je nastao sada, kada se tržište budi, ali više nema ko da ga usluži. Prema strogim propisima, kabinsko osoblje koje nije letjelo neko vreme mora da prođe dodatne časove obuke i treninga pre nego što se vrati na svoja radna mjesta. To je prouzrokovalo ogroman nedostatak kabinaca pa je onima malobrojnima koji mogu da rade život pretvoren u pakao. Nezadovoljstvo opasno raste u kompaniji, koja je i sama priznala da postoje ozbiljni problemi, ali je rekla da se na njihovom rješavanju intenzivno radi.

Kao jedno od rješenja je izgleda izabrano poskupljenje avio-karata. Na većini destinacija u Evropi cene karata su drastično povećane. Zapravo, iz prodaje su povučene najjeftinije tarife ekonomske klase, a putnicima se nude samo one skupe. Tako se karta od Frankfurta do Londona tokom jula ne može naći bez 600 evra po smeru, dok je ranija najniža cijena bila ispod 100 evra. Na linijama za Pariz ili London cijene idu i do hiljadu evra. Prema Beogradu je takođe došlo do poskupljenja, ali ne u tolikoj meri. Jedan smijer košta oko 200 evra.

U isto vrijeme kompanija smanjuje broj letova na skoro svim destinacijama pa će tako i linije ka Srbiji biti redukovane i to poprilično. Samo na liniji od Minhena do Beograda biće prepolovljen broj letova. Rezanja su planirana i na linijama Lufthansine regionalne aviokompanije Euronjings, koja će tokom jula stopirati svoju liniju od Štutgarta do Beograda i za trećinu smanjiti broj letova od Diseldorfa do našeg glavnog grada, prenosi B2 putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana