Љепота и шарм града Шибеника: Скривени бисер у срцу Далмације ФОТО

Илијана Божић
Љепота и шарм града Шибеника: Скривени бисер у срцу Далмације ФОТО

У срцу Далмације сакрио се најљепши драгуљ далматинске обале. Идући далматинском улицом преко лијепог Книна угледасмо на брежуљку град од камена који бљешти на сунцу. Ето Шибеника!

Пролазећи старим градом, кроз камене улице примјећујемо да свака од њих прича своју причу о љубави, некадашњем животу, традицији, умјетности и култури овог града. Шетња уским калдрмама старог града између камених кућа и посматрање локалног становништва изгледа чаробно. Иза сваког угла примамљују нас шармантне кафанице, одакле допиру далматински разговори. Између мириса маслина и вина одјекује шкрипа старих прозора, док нас кораци одводе у срце Шибеника. Одједном стојимо пред каменим здањем, катедралом Светог Јакова. Ова љепотица је под заштитом УНЕСКО-а. Ходајући даље примјећујемо камене појилице за мачке и псе, које свједоче о љубави према незаштићеним животињама, на које мјештани нису заборављали. На једној од њих урезане су ријечи: “Amor d Cani” што значи “љубав псима”.

Шетња може да траје сатима, а ове каменом поплочане улице и пролази као да скривају неку тајну која нас вуче да идемо што дубље да бисмо је открили. Оно што град чини јединственим јесу његови вјерни чувари, четири величанствене тврђаве, које су га вијековима штитиле од разних освајача. Ходајући кроз утврђења као да се пред нама осликавају историјски призори и ликови. Посматрајући море, док стојите на каменом заштитнику града, осјећате потпуни мир и спокој које оно доноси.

Посебна је тврђава Светог Николе, која је саграђена на мору, односно на улазу у канал Светог Анте, који је једно од најљепших мјеста у Европи. Давно је ова тврђава одољела нападима Турака, а данас је једна од најатрактивнијих локација шибенског краја. Ту су и тврђаве Светог Ивана, Бароне те тврђава Светог Миховила заштитника града. Прије неколико година ова утврђења била су и позорница за снимање сцена за пету сезону популарне серије “Игра престола”. Јединствени и непоновљив осјећај мира пружа шетња кроз канал Светог Анте. Уз шум и мирис мора одатле можете уживати у панорамском погледу на цијели град. Тајанствени шарм овог каменог витеза, мириси врхунске хране, културни и забавни садржаји нешто су што вуче да му се стално враћате.

Недалеко од Шибеника смјештена је зелена оаза Скрадинског бука, односно Национални парк “Крка”. На овом мјесту схватите колико је природа дарежљива и моћна. Удари воде о камен, шум капљица које стварају пријатну буку уз лет и крике галебова заиста су импресивни. Стари млинови, који и даље прерађују брашно, враћају нас у давна времена и носе дух прошлости. Дрвене стазице преко језера воде нас кроз зелену оазу до запањујућих букова и водопада. Посебну чар овом пејзажу даје православни манастир Крка, поред којег протиче ова силовита ријека. Древни манастир подигла је српска принцеза Јелена, сестра цара Душана и данас представља духовно језгро далматинских Срба.

Из историје

Шибеник је први град на свијету који је 1895. године добио јавну расвјету на измјеничну електричну енергију. Хидроелектрана “Јаруга” на ријеци Крки, чије се зидине назиру док шетате дрвеним стазицама, пуштена је два дана касније од хидроелектране на Нијагариним водопадима. Међутим, Шибенчани су истог дана добили струју, а становници Буфала тек годину дана касније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана