Ljepota i šarm grada Šibenika: Skriveni biser u srcu Dalmacije FOTO

Ilijana Božić
Ljepota i šarm grada Šibenika: Skriveni biser u srcu Dalmacije FOTO

U srcu Dalmacije sakrio se najljepši dragulj dalmatinske obale. Idući dalmatinskom ulicom preko lijepog Knina ugledasmo na brežuljku grad od kamena koji blješti na suncu. Eto Šibenika!

Prolazeći starim gradom, kroz kamene ulice primjećujemo da svaka od njih priča svoju priču o ljubavi, nekadašnjem životu, tradiciji, umjetnosti i kulturi ovog grada. Šetnja uskim kaldrmama starog grada između kamenih kuća i posmatranje lokalnog stanovništva izgleda čarobno. Iza svakog ugla primamljuju nas šarmantne kafanice, odakle dopiru dalmatinski razgovori. Između mirisa maslina i vina odjekuje škripa starih prozora, dok nas koraci odvode u srce Šibenika. Odjednom stojimo pred kamenim zdanjem, katedralom Svetog Jakova. Ova ljepotica je pod zaštitom UNESKO-a. Hodajući dalje primjećujemo kamene pojilice za mačke i pse, koje svjedoče o ljubavi prema nezaštićenim životinjama, na koje mještani nisu zaboravljali. Na jednoj od njih urezane su riječi: “Amor d Cani” što znači “ljubav psima”.

Šetnja može da traje satima, a ove kamenom popločane ulice i prolazi kao da skrivaju neku tajnu koja nas vuče da idemo što dublje da bismo je otkrili. Ono što grad čini jedinstvenim jesu njegovi vjerni čuvari, četiri veličanstvene tvrđave, koje su ga vijekovima štitile od raznih osvajača. Hodajući kroz utvrđenja kao da se pred nama oslikavaju istorijski prizori i likovi. Posmatrajući more, dok stojite na kamenom zaštitniku grada, osjećate potpuni mir i spokoj koje ono donosi.

Posebna je tvrđava Svetog Nikole, koja je sagrađena na moru, odnosno na ulazu u kanal Svetog Ante, koji je jedno od najljepših mjesta u Evropi. Davno je ova tvrđava odoljela napadima Turaka, a danas je jedna od najatraktivnijih lokacija šibenskog kraja. Tu su i tvrđave Svetog Ivana, Barone te tvrđava Svetog Mihovila zaštitnika grada. Prije nekoliko godina ova utvrđenja bila su i pozornica za snimanje scena za petu sezonu popularne serije “Igra prestola”. Jedinstveni i neponovljiv osjećaj mira pruža šetnja kroz kanal Svetog Ante. Uz šum i miris mora odatle možete uživati u panoramskom pogledu na cijeli grad. Tajanstveni šarm ovog kamenog viteza, mirisi vrhunske hrane, kulturni i zabavni sadržaji nešto su što vuče da mu se stalno vraćate.

Nedaleko od Šibenika smještena je zelena oaza Skradinskog buka, odnosno Nacionalni park “Krka”. Na ovom mjestu shvatite koliko je priroda darežljiva i moćna. Udari vode o kamen, šum kapljica koje stvaraju prijatnu buku uz let i krike galebova zaista su impresivni. Stari mlinovi, koji i dalje prerađuju brašno, vraćaju nas u davna vremena i nose duh prošlosti. Drvene stazice preko jezera vode nas kroz zelenu oazu do zapanjujućih bukova i vodopada. Posebnu čar ovom pejzažu daje pravoslavni manastir Krka, pored kojeg protiče ova silovita rijeka. Drevni manastir podigla je srpska princeza Jelena, sestra cara Dušana i danas predstavlja duhovno jezgro dalmatinskih Srba.

Iz istorije

Šibenik je prvi grad na svijetu koji je 1895. godine dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu električnu energiju. Hidroelektrana “Jaruga” na rijeci Krki, čije se zidine naziru dok šetate drvenim stazicama, puštena je dva dana kasnije od hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima. Međutim, Šibenčani su istog dana dobili struju, a stanovnici Bufala tek godinu dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana