Корона у свијету отказала чак 700 милиона путовања, туризам изгубио 730 милијарди долара

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - У свијету је због пандемије и ограничења путовања у првих осам мјесеци било 70 посто или око 700 милиона међународних туристичких долазака мање него у исто време лане, саопштила је Свјетска туристичка организације УН.

Само у јулу ове године, према подацима Свјетског туристичког барометра, међународних туристичких долазака у свијету било је 81 посто, а у августу 79 посто мање него у тим мјесецима прошле године, за које се зна да су традиционално најпрометнији за туризам у једној години и врхунац љетње сезоне на сјеверној хемисфери.

"Пад до краја августа ове године од 70 посто или са 700 милиона мање међународних долазака у свету у односу на исти период 2019. значи и губитак од око 730 милијарди америчких долара прихода од извоза од међународног туризма. То је више од осам пута већи губитак него што је туризам забележио у глобалној економској и финанцијској кризи 2009.", наглашавју они. Генерални секретар организације Зураб Пололикашвили каже да то има и "драматичне социјалне и економске посљедице јер доводи у опасност милионе радних места и предузећа", наводећи да то тражи "хитну потребу за сигурним поновним покретањем туризма, на правовремен и координидсан начин". Сви свјетски региони су за осам месеци имали велике падове међународних туристичких долазака у односу на исти период прошле године, а највећи, од готово 80 посто, Азија и Тихи океан, који су били први на удару Ковида-19.

Африка и Блиски исток забиљежиле су скоро 70 посто мање долазака страних туриста, док је тих долазака у Европи било 68 посто мање, а у обе Америке 65 посто мање.

Понављају своју ранију прогнозу да ће 2020, ако се настави пораст броја заражених, што се догађа у јесен, завршити са падом међународних туристичких долазака од скоро 70 посто у односу на 2019.

"Потражња за путовањима и даље је слаба због сталне неизвесности око пандемије и слабог поверења, а опоравак међународне потражње могуће је у оваквим околностима оцекивати углавном у трећем кварталу 2021", поручују из те УН специјализоване агенције за туризам, на основу мишљења стручњака из цијелог свијета.

Међутим, око 20 посто тих стручњака сматра да би се повратак индустрије туризма у јачем облику могао десити тек 2022.

Они не очекују да ће се ограничења путовања као главна препрека на путу опоравка брзо укидати, ни да ће се брзо вратити поверење и сигурност путника за путовања, пре свега јер, као оцењују, сузбијање корона вируса иде споро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана