Korona u svijetu otkazala čak 700 miliona putovanja, turizam izgubio 730 milijardi dolara

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON - U svijetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja u prvih osam mjeseci bilo 70 posto ili oko 700 miliona međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u isto vreme lane, saopštila je Svjetska turistička organizacije UN.

Samo u julu ove godine, prema podacima Svjetskog turističkog barometra, međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo je 81 posto, a u avgustu 79 posto manje nego u tim mjesecima prošle godine, za koje se zna da su tradicionalno najprometniji za turizam u jednoj godini i vrhunac ljetnje sezone na sjevernoj hemisferi.

"Pad do kraja avgusta ove godine od 70 posto ili sa 700 miliona manje međunarodnih dolazaka u svetu u odnosu na isti period 2019. znači i gubitak od oko 730 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je više od osam puta veći gubitak nego što je turizam zabeležio u globalnoj ekonomskoj i financijskoj krizi 2009.", naglašavju oni. Generalni sekretar organizacije Zurab Pololikašvili kaže da to ima i "dramatične socijalne i ekonomske posljedice jer dovodi u opasnost milione radnih mesta i preduzeća", navodeći da to traži "hitnu potrebu za sigurnim ponovnim pokretanjem turizma, na pravovremen i koordinidsan način". Svi svjetski regioni su za osam meseci imali velike padove međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, a najveći, od gotovo 80 posto, Azija i Tihi okean, koji su bili prvi na udaru Kovida-19.

Afrika i Bliski istok zabilježile su skoro 70 posto manje dolazaka stranih turista, dok je tih dolazaka u Evropi bilo 68 posto manje, a u obe Amerike 65 posto manje.

Ponavljaju svoju raniju prognozu da će 2020, ako se nastavi porast broja zaraženih, što se događa u jesen, završiti sa padom međunarodnih turističkih dolazaka od skoro 70 posto u odnosu na 2019.

"Potražnja za putovanjima i dalje je slaba zbog stalne neizvesnosti oko pandemije i slabog poverenja, a oporavak međunarodne potražnje moguće je u ovakvim okolnostima ocekivati uglavnom u trećem kvartalu 2021", poručuju iz te UN specijalizovane agencije za turizam, na osnovu mišljenja stručnjaka iz cijelog svijeta.

Međutim, oko 20 posto tih stručnjaka smatra da bi se povratak industrije turizma u jačem obliku mogao desiti tek 2022.

Oni ne očekuju da će se ograničenja putovanja kao glavna prepreka na putu oporavka brzo ukidati, ni da će se brzo vratiti poverenje i sigurnost putnika za putovanja, pre svega jer, kao ocenjuju, suzbijanje korona virusa ide sporo.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana