Кастел волтурно - од раја до пакла

Agencije
Кастел волтурно - од раја до пакла

КАСТЕЛ ВОЛТУРНО  - Градић Кастел Волтурно, некадашњи туристички рај, смјештен између Рима и Напуља, данас је мјесто безакоња у коме влада опасна нигеријска мафија, наводе медији. Градић удаљен два сата вожње од Рима, некад познат као мјесто за породични одмор, сада је центар организованог криминала и сиромаштва. Данас у њему живе избјеглице из Африке, а власти су дигле руке од овог мјеста, наводи "Дојче веле".

 

Осим италијанске мафије, ту се посљедњих година етаблирала и нигеријска. Некадашњи члан једног од нигеријских кланова, а данас доушник полиције, објашњава да се двије мафије различитих етничких предзнака "добро надопуњују". Он напомиње да је италијанска мафија "Камора" овај градић препустила нигеријским бандама.

"Кастел Волтурно центар је нигеријске мафије и једино мјесто гдје можете живјети, а да вас нико не контролише. Овдје можете радити шта год хоћете, а да власти ништа о томе не знају", тврди бивши мафијаш.

Према неким процјенама, Нигеријци обрћу милионе, прије свега кријумчарењем дроге и присилном проституцијом. Некадашњи мафијаш објашњава да је из Еквадора, Малезије и Бразила путовао гдје год је требало и у малим пакетићима које би прогутао пребацивао кокаин у Италију. У желудац би му стало до 1,5 килограм дроге.

"Ако неки курир након доласка у Италију из неког разлога није могао избацити кокаин из система за варење, онда би га свезали и пустили да умре. Након тога би му извадили кокаин из утробе. Роба је важнија од човјека. Човјек не вриједи ништа", објашњава он.

Мафија у градићу Кастел Волтурно преузима напуштене зграде и у њима тргује оружјем, дрогама и женама. У том мјесту нигеријска мафија има "одријешене руке". Претпоставља се да се нигеријска мафија формирала управо у Италији, и то по узору на домаћу "Камору".

Регрутација се врши међу избјеглицама које ту већ годинама долазе морским путем

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана