Кафа 1,7 евра, а морски плодови осам: Хрватско острво упола јефтиније од остатка приморја

ГС
Кафа 1,7 евра, а морски плодови осам: Хрватско острво упола јефтиније од остатка приморја

Хрватско заборављено острво које кошта упола мање од Хвара - наслов је краћег путописа који је објављен у британском ''Телеграфу''.

Британски новинар је провео неколико дана на овом острву и оно што је написао велика је реклама Цресу и љепотама које пружа обала, а посебно је био изненађен ниским цијенама.

- Најчуднија ствар? Ова празна плажа налази се на највећем хрватском острву - чуди се Британац који је остао импресиониран чињеницом да се сви људи налазе у граду Цресу, који има 200 цркава, једну банку, али и осјећај безбрижности!

Осим плаже Лубенице, посјетио је и Валун, гдје су га импресионирали сићушни рибарски бродови који свјежом туном снабдијевају четири ресторана.

Иако је ријеч о цијењеној свјежој риби, цијене су прихватљиве. Вожња према сјеверу острва открила му је Хрватску изгубљену у времену, а његова дестинација било је насеље Збичина, које је, према попису из 2001. године, имало тек 13 становника. Тамо је пробао сладолед од мастике чији је окус исцијеђен од борове смоле, а импресионирала га је и фауна острва јер је срео и јастреба и дивљу свињу.

- То је љепота Цреса. Даје вам најбоље од Хрватске - плаже и планине, град и село, сурфање и травњак, све у једном мирном стрву - написао је одушевљени Британац.

Осим природних љепота, чудио се и цијенама које разликују Црес од остатка хрватске обале. Изненадила га је ниска цијена капућина који је платио тек 1,73 евра, јела са свјежим морским плодовима које је пронашао по цијени од осам евра, а посебно цијене смјештаја које варирају с обзиром на тип.

- Камп Здовица има мјесто за шаторе од 10 евра, скривено стогодишњим маслинама - написао је новинар који је током боравка измијенио разне смјештаје, па је тако спавао и у кампу Ковачине. “Мој је смјештај био најскупљи: врхунска мобилна кућица смјештена уз море”.

Упоредио је цијену споменуте мобилне кућице од 83 фунте написавши да за ту цијену у Дубровнику вечерати не би могло ни двоје људи.

- Сваки од 50 хрватских насељених острва има властити дух. Хвар љуља попут Ибице, с баканалским забавама и рундама пића од 100 фунти. Брач је попут Тенерифа с виноградима, предивним плажама и невјероватним теренима за брдски бициклизам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана