Kafa 1,7 evra, a morski plodovi osam: Hrvatsko ostrvo upola jeftinije od ostatka primorja

GS
Kafa 1,7 evra, a morski plodovi osam: Hrvatsko ostrvo upola jeftinije od ostatka primorja

Hrvatsko zaboravljeno ostrvo koje košta upola manje od Hvara - naslov je kraćeg putopisa koji je objavljen u britanskom ''Telegrafu''.

Britanski novinar je proveo nekoliko dana na ovom ostrvu i ono što je napisao velika je reklama Cresu i ljepotama koje pruža obala, a posebno je bio iznenađen niskim cijenama.

- Najčudnija stvar? Ova prazna plaža nalazi se na najvećem hrvatskom ostrvu - čudi se Britanac koji je ostao impresioniran činjenicom da se svi ljudi nalaze u gradu Cresu, koji ima 200 crkava, jednu banku, ali i osjećaj bezbrižnosti!

Osim plaže Lubenice, posjetio je i Valun, gdje su ga impresionirali sićušni ribarski brodovi koji svježom tunom snabdijevaju četiri restorana.

Iako je riječ o cijenjenoj svježoj ribi, cijene su prihvatljive. Vožnja prema sjeveru ostrva otkrila mu je Hrvatsku izgubljenu u vremenu, a njegova destinacija bilo je naselje Zbičina, koje je, prema popisu iz 2001. godine, imalo tek 13 stanovnika. Tamo je probao sladoled od mastike čiji je okus iscijeđen od borove smole, a impresionirala ga je i fauna ostrva jer je sreo i jastreba i divlju svinju.

- To je ljepota Cresa. Daje vam najbolje od Hrvatske - plaže i planine, grad i selo, surfanje i travnjak, sve u jednom mirnom strvu - napisao je oduševljeni Britanac.

Osim prirodnih ljepota, čudio se i cijenama koje razlikuju Cres od ostatka hrvatske obale. Iznenadila ga je niska cijena kapućina koji je platio tek 1,73 evra, jela sa svježim morskim plodovima koje je pronašao po cijeni od osam evra, a posebno cijene smještaja koje variraju s obzirom na tip.

- Kamp Zdovica ima mjesto za šatore od 10 evra, skriveno stogodišnjim maslinama - napisao je novinar koji je tokom boravka izmijenio razne smještaje, pa je tako spavao i u kampu Kovačine. “Moj je smještaj bio najskuplji: vrhunska mobilna kućica smještena uz more”.

Uporedio je cijenu spomenute mobilne kućice od 83 funte napisavši da za tu cijenu u Dubrovniku večerati ne bi moglo ni dvoje ljudi.

- Svaki od 50 hrvatskih naseljenih ostrva ima vlastiti duh. Hvar ljulja poput Ibice, s bakanalskim zabavama i rundama pića od 100 funti. Brač je poput Tenerifa s vinogradima, predivnim plažama i nevjerovatnim terenima za brdski biciklizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana