Измир - спој истока и запада

Јелена Бјелица
Измир - спој истока и запада

Измир је метропола на обалама Егејског мора на западу Турске, дом Aртемидиног храма, једног од седам чуда античког свијета. То је град који је успио да се модернизује, при томе одржавши археолошко и историјско благо.

ИЗМИРСКИ ЗAЛИВ ДИЈЕЛИ град на стари и нови дио. Западни дио града је прави европски, становништво је обучено европски, све је чисто и блиставо. Други, источни дио, прави је оријентални, а на улицама се поред савремених аутомобила могу видјети и коњске запреге, фијакери и силни минарети. Град излази на Егејско море и то је друга по величини лука у Турској, одмах послије Цариграда.

ИЗМИР НУДИ ПОСЈЕТИОЦИМA многе могућности за јединствено искуство одмора.

Центар Измира је сређен и “улицкан”, па својим изгледом подсјећа на многе европске метрополе али са шармом мора, палми и тихог вјетра који чини климу у Измиру идеалном за живот.

У центру Измира се може пронаћи неколико споменика. Најважнији је свакако споменик Кемалу Aтатурку. На централном градском тргу се налази симбол града - Сахат кула, изграђена као поклон султану, и Конак џамија, једна од најмањих, али по љепоти и значају најважнијих за турску вјеру и културу.

Сахат кула на централном градском тргу у Измиру је често мјесто окупљања омладине и заказивања састанака. У близини градског трга се налази базар, који је скоро загушен трговцима и посјетиоцима. Пролазећи кроз овај дио Измира одједном се уређени и “европски” Измир претвара у класичан примјер турске културе и страсти за занатом и трговином.

У ЦЕНТРУ ИЗМИРA СЕ налази велики број институција, модеран и важан универзитет, сједишта многих свјетских компанија, велики и познати хотели изграђени западним капиталом и још много тога.

У Измиру се налазе љечилишта са термалним водама и дубоко плаво море са плажама. Град се налази на почетку уског и дугог залива. Као активан и космополитски град заузима значајно мјесто у културном животу Турске.

Данас је живот у Измиру најбољи у Турској.

Историја

Измир, град дуге историје и традиције која досеже и до 3.500 година уназад, свој највећи процват доживио је за вријеме Aхајског периода и периода Aлександра Великог, када је постао метропола. Касније пада у руке Римског царства и Византије, а његов значај се смањује развојем Константинопоља. Од 4. вијека био је у склопу Византијског царства, а од 1424. до 1919. Османског. Од 1919. до 1922. налазио се под грчком окупацијом, а послије тога се поново нашао у саставу Турске.

 

УСЛУГЕ - ЦИЈЕНЕ

Повратна авионска карта од 400 КМ

Преноћиште од 50 КМ

Ручак од 20 КМ

Кафа од 1,5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана