Izmir - spoj istoka i zapada

Jelena Bjelica
Izmir - spoj istoka i zapada

Izmir je metropola na obalama Egejskog mora na zapadu Turske, dom Artemidinog hrama, jednog od sedam čuda antičkog svijeta. To je grad koji je uspio da se modernizuje, pri tome održavši arheološko i istorijsko blago.

IZMIRSKI ZALIV DIJELI grad na stari i novi dio. Zapadni dio grada je pravi evropski, stanovništvo je obučeno evropski, sve je čisto i blistavo. Drugi, istočni dio, pravi je orijentalni, a na ulicama se pored savremenih automobila mogu vidjeti i konjske zaprege, fijakeri i silni minareti. Grad izlazi na Egejsko more i to je druga po veličini luka u Turskoj, odmah poslije Carigrada.

IZMIR NUDI POSJETIOCIMA mnoge mogućnosti za jedinstveno iskustvo odmora.

Centar Izmira je sređen i “ulickan”, pa svojim izgledom podsjeća na mnoge evropske metropole ali sa šarmom mora, palmi i tihog vjetra koji čini klimu u Izmiru idealnom za život.

U centru Izmira se može pronaći nekoliko spomenika. Najvažniji je svakako spomenik Kemalu Ataturku. Na centralnom gradskom trgu se nalazi simbol grada - Sahat kula, izgrađena kao poklon sultanu, i Konak džamija, jedna od najmanjih, ali po ljepoti i značaju najvažnijih za tursku vjeru i kulturu.

Sahat kula na centralnom gradskom trgu u Izmiru je često mjesto okupljanja omladine i zakazivanja sastanaka. U blizini gradskog trga se nalazi bazar, koji je skoro zagušen trgovcima i posjetiocima. Prolazeći kroz ovaj dio Izmira odjednom se uređeni i “evropski” Izmir pretvara u klasičan primjer turske kulture i strasti za zanatom i trgovinom.

U CENTRU IZMIRA SE nalazi veliki broj institucija, moderan i važan univerzitet, sjedišta mnogih svjetskih kompanija, veliki i poznati hoteli izgrađeni zapadnim kapitalom i još mnogo toga.

U Izmiru se nalaze lječilišta sa termalnim vodama i duboko plavo more sa plažama. Grad se nalazi na početku uskog i dugog zaliva. Kao aktivan i kosmopolitski grad zauzima značajno mjesto u kulturnom životu Turske.

Danas je život u Izmiru najbolji u Turskoj.

Istorija

Izmir, grad duge istorije i tradicije koja doseže i do 3.500 godina unazad, svoj najveći procvat doživio je za vrijeme Ahajskog perioda i perioda Aleksandra Velikog, kada je postao metropola. Kasnije pada u ruke Rimskog carstva i Vizantije, a njegov značaj se smanjuje razvojem Konstantinopolja. Od 4. vijeka bio je u sklopu Vizantijskog carstva, a od 1424. do 1919. Osmanskog. Od 1919. do 1922. nalazio se pod grčkom okupacijom, a poslije toga se ponovo našao u sastavu Turske.

 

USLUGE - CIJENE

Povratna avionska karta od 400 KM

Prenoćište od 50 KM

Ručak od 20 KM

Kafa od 1,5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana