Изабрани најбољи градови свијета

Agencije
Изабрани најбољи градови свијета

Читаоци магазина "Conte Nast Traveler" бирали су најбоље градове, и међу њима се нашао један који Срби посебно воле. Око 600.000 људи је гласало за најбољи град у 2019. години, а награда "избог читалаца" се додјењује већ 32 године заредом.

Градови су подијењени у категорије, мали и велики градови, јер је тешко упоредити нечију симпатичност и грандиозност.

Токио, Јапан

Токио је проглашен најбољим градом у 2019. години. Посјетиоцима овог града се допада сјај овог града, неонска светла и све модерно што потиче одавде. Токио важи и за једну од најбољих дестинација што се тиче хране, а туристима су то узели у обзир када су гласали.

Кјото, Јапан

Ово је била престоница док је Јапан био царевина. Овдје се може видјети храм из 10. вијека или гејше како стоје испред својих "радњи", али углавном као туристичка атракција. Град се препородио након земљотреса 2011. након чега је постао примамљив умјетницима.

Сингапур

Сингапур се нашао на 3. мјесту нјабољих градова. Туристи воле новитете овог града, а посебно савремену умјетност која је успону. Кажу да се цио град толиком брзином мијења да ако је прошло више од неколико година размака између двије посјете да град постаје непрепознатљив.

Беч, се нашао на 4. месту најбољих градова на свијету, али то га чини најбољим градом у Европи 2019. године. Град који нуди највише културе из свих области и привлачи у своју величанствену унутрашњост величанственом архитектуром. Они који су гласали нису изоставили ни велике паркове, дворце, али и храну коју су веома хвалили при избору.

Иза Беча нашли су се јапански град Осака, Копенхаген, Амстердам, Барселона, Таипеи у Таивану и Сиднеј.

Мерида, Мексико

На врху листе за најбољи градић нашао се град Мерида у Мексику. Овај град је препознатљив по шареноликим фасадама архитектуре својствене за колиније Шпаније. За Мериду и околину се везује древна цивилизација Маја.

Дрезден, Немачка

Овај град је био пекривен рушевинама након Другог свјетског рата, сравњен је са земљом, али је у потпуности рестауриран. Град делује као да је остао у залеђен у барокно доба, а заправо није старији од неколико деценија. Најзначајнија грађевина је била краљевска палата, а данас је то дом највеће колекције драгуља, племенитих метала и умјетности у Европи.

Квебек, Канада

Квекек је мјесто које је подједнако лијепо у сваком годишњем добу. Шармантан замак из 17. вијека и катедрале су очаравајуће када их прекрије снијег, али и онда када над њима сија сунце. Стари Квебек је под заштитом Унеска, а туристи који су гласали су навели да је пјешачка зона мјесто којим вриједи прошетати.

Салзбург се нашао на 4. мјесту, а за њим су Пуерто Валарта у Мексику, Берген у Норвешкој, Фиренца, Пуебла у Мексику, Монте Царло и Келн у Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана