Izabrani najbolji gradovi svijeta

Agencije
Izabrani najbolji gradovi svijeta

Čitaoci magazina "Conte Nast Traveler" birali su najbolje gradove, i među njima se našao jedan koji Srbi posebno vole. Oko 600.000 ljudi je glasalo za najbolji grad u 2019. godini, a nagrada "izbog čitalaca" se dodjenjuje već 32 godine zaredom.

Gradovi su podijenjeni u kategorije, mali i veliki gradovi, jer je teško uporediti nečiju simpatičnost i grandioznost.

Tokio, Japan

Tokio je proglašen najboljim gradom u 2019. godini. Posjetiocima ovog grada se dopada sjaj ovog grada, neonska svetla i sve moderno što potiče odavde. Tokio važi i za jednu od najboljih destinacija što se tiče hrane, a turistima su to uzeli u obzir kada su glasali.

Kjoto, Japan

Ovo je bila prestonica dok je Japan bio carevina. Ovdje se može vidjeti hram iz 10. vijeka ili gejše kako stoje ispred svojih "radnji", ali uglavnom kao turistička atrakcija. Grad se preporodio nakon zemljotresa 2011. nakon čega je postao primamljiv umjetnicima.

Singapur

Singapur se našao na 3. mjestu njaboljih gradova. Turisti vole novitete ovog grada, a posebno savremenu umjetnost koja je usponu. Kažu da se cio grad tolikom brzinom mijenja da ako je prošlo više od nekoliko godina razmaka između dvije posjete da grad postaje neprepoznatljiv.

Beč, se našao na 4. mestu najboljih gradova na svijetu, ali to ga čini najboljim gradom u Evropi 2019. godine. Grad koji nudi najviše kulture iz svih oblasti i privlači u svoju veličanstvenu unutrašnjost veličanstvenom arhitekturom. Oni koji su glasali nisu izostavili ni velike parkove, dvorce, ali i hranu koju su veoma hvalili pri izboru.

Iza Beča našli su se japanski grad Osaka, Kopenhagen, Amsterdam, Barselona, Taipei u Taivanu i Sidnej.

Merida, Meksiko

Na vrhu liste za najbolji gradić našao se grad Merida u Meksiku. Ovaj grad je prepoznatljiv po šarenolikim fasadama arhitekture svojstvene za kolinije Španije. Za Meridu i okolinu se vezuje drevna civilizacija Maja.

Drezden, Nemačka

Ovaj grad je bio pekriven ruševinama nakon Drugog svjetskog rata, sravnjen je sa zemljom, ali je u potpunosti restauriran. Grad deluje kao da je ostao u zaleđen u barokno doba, a zapravo nije stariji od nekoliko decenija. Najznačajnija građevina je bila kraljevska palata, a danas je to dom najveće kolekcije dragulja, plemenitih metala i umjetnosti u Evropi.

Kvebek, Kanada

Kvekek je mjesto koje je podjednako lijepo u svakom godišnjem dobu. Šarmantan zamak iz 17. vijeka i katedrale su očaravajuće kada ih prekrije snijeg, ali i onda kada nad njima sija sunce. Stari Kvebek je pod zaštitom Uneska, a turisti koji su glasali su naveli da je pješačka zona mjesto kojim vrijedi prošetati.

Salzburg se našao na 4. mjestu, a za njim su Puerto Valarta u Meksiku, Bergen u Norveškoj, Firenca, Puebla u Meksiku, Monte Carlo i Keln u Njemačkoj.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana