Грчко острво које инспирише да промијените поглед на живот

GS
Foto: Greeka

У западном дијелу Грчке, у непосредној близини Кефалоније налази се Итака, острво на ком живи тек неколико хиљада становника благословених да уживају у невјероватним љепотама које им је природа подарила.

Тиркизно плаво море и појасеви смарагдних шума изгледају као да су истргнути из раја.

Око тога како је острво добило име одувијек се "ломе копља". Према неким изворима, за име је заслужан митолошки херој Итакус који је са браћом 1320. године прије нове ере колонизовао овај острвски драгуљ. Други извори, пак, наводе да је Итака добила име по грчкој ријечи која у преводу значи весео, а још је у оптицају и теза да назив острва заправо значи колонија по феничанској ријечи "утица".

Оно што, међутим, нико не доводи у питање је симболика ријечи Итака која означава циљ, жудњу за домовином, носталгију…

Симбол острва је Одисеј; Итака је широм свијета позната као постојбина овог Хомеровог јунака, опјеваног у "Илијади" и "Одисеји". Одисеј је, по Хомеру, био краљ Итаке, херој који је имао велику улогу у Тројанском рату послије ког се вратио у своју домовину, гдје га је, јача од свих гласина и искушења, чекала вјерна и мудра Пенелопа.

И ма колико вам се можда чинило да приче које се плету око Итаке нису толико битне, кад крочите на тло овог острва, схватићете колико су га обојиле и колико га чине другачијим од осталих.

Овдје историја мирише на сваком кораку и, гдје год да погледате, учиниће вам се да видите Пенелопу која на острву које јој је отац дао у мираз вјерно чека свог вољеног. Можда ће вам, као многим туристима који су искусили љепоту Итаке, "преко ноћи" престати да буде важно оно што сте некада стављали на врх листе приоритета.

Итака има ту необјашњиву моћ да растерети свакога ко на њу крочи и инспирише га да сагледа живот из друге перспективе.

И није посебна само због тога.

Шљунковите и пјешчане плаже којима се шири мирис борова натјераће вас да заборавите на свакодневне проблеме и препустите се апсолутном одмору. Ако, пак, одаберете неку дивљу плажу, каквих на острву има много, враћање у баланс је загарантовано. Тиркизно и топло море извући ће из тијела и посљедњи трун умора и учинити да се по изласку из воде осјетите као да сте се поново родили. О укусној грчкој храни која је на овом острву појачана маслинама и грожђем посебне сласти не треба ни говорити, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана