Grčko ostrvo koje inspiriše da promijenite pogled na život

GS
Foto: Greeka

U zapadnom dijelu Grčke, u neposrednoj blizini Kefalonije nalazi se Itaka, ostrvo na kom živi tek nekoliko hiljada stanovnika blagoslovenih da uživaju u nevjerovatnim ljepotama koje im je priroda podarila.

Tirkizno plavo more i pojasevi smaragdnih šuma izgledaju kao da su istrgnuti iz raja.

Oko toga kako je ostrvo dobilo ime oduvijek se "lome koplja". Prema nekim izvorima, za ime je zaslužan mitološki heroj Itakus koji je sa braćom 1320. godine prije nove ere kolonizovao ovaj ostrvski dragulj. Drugi izvori, pak, navode da je Itaka dobila ime po grčkoj riječi koja u prevodu znači veseo, a još je u opticaju i teza da naziv ostrva zapravo znači kolonija po feničanskoj riječi "utica".

Ono što, međutim, niko ne dovodi u pitanje je simbolika riječi Itaka koja označava cilj, žudnju za domovinom, nostalgiju…

Simbol ostrva je Odisej; Itaka je širom svijeta poznata kao postojbina ovog Homerovog junaka, opjevanog u "Ilijadi" i "Odiseji". Odisej je, po Homeru, bio kralj Itake, heroj koji je imao veliku ulogu u Trojanskom ratu poslije kog se vratio u svoju domovinu, gdje ga je, jača od svih glasina i iskušenja, čekala vjerna i mudra Penelopa.

I ma koliko vam se možda činilo da priče koje se pletu oko Itake nisu toliko bitne, kad kročite na tlo ovog ostrva, shvatićete koliko su ga obojile i koliko ga čine drugačijim od ostalih.

Ovdje istorija miriše na svakom koraku i, gdje god da pogledate, učiniće vam se da vidite Penelopu koja na ostrvu koje joj je otac dao u miraz vjerno čeka svog voljenog. Možda će vam, kao mnogim turistima koji su iskusili ljepotu Itake, "preko noći" prestati da bude važno ono što ste nekada stavljali na vrh liste prioriteta.

Itaka ima tu neobjašnjivu moć da rastereti svakoga ko na nju kroči i inspiriše ga da sagleda život iz druge perspektive.

I nije posebna samo zbog toga.

Šljunkovite i pješčane plaže kojima se širi miris borova natjeraće vas da zaboravite na svakodnevne probleme i prepustite se apsolutnom odmoru. Ako, pak, odaberete neku divlju plažu, kakvih na ostrvu ima mnogo, vraćanje u balans je zagarantovano. Tirkizno i toplo more izvući će iz tijela i posljednji trun umora i učiniti da se po izlasku iz vode osjetite kao da ste se ponovo rodili. O ukusnoj grčkoj hrani koja je na ovom ostrvu pojačana maslinama i grožđem posebne slasti ne treba ni govoriti, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana