Да ли сте спремни: Покрећу се комерцијални летови за путовање у свемир

GS
Foto: Printscreen/Instagram

Јапански стартап је представио иновацију у свијету летања балоном. Они су направили балон са кабином са два сједишта, специјално дизајниран како би се подигао до половине стратосфере.

У Јапану је представљена потпуно нова и интересантна техничка иновација. Компанија Иваја Гикен је објавила планове за покретање комерцијалних летова балоном за путовање у свемир. Ове туристичке туре обиласка свемира балоном биће безбедније и јефтиније него било који други вид путовања ван наше планете до сада.

Балон има кабину са два сједишта, и он се може уздићи до висине од око 30 километара, што је отприлике средина стратосфере. Балон је сигуран, економичан и атрактиван, а иза њега стоји читава идеја да свемирски туризам мора бити доступан свима.


Извршни директор компаније Кеисуке Иваја је изјавио да путници не морају бити милијардери, и њима неће бити потребна интензивна обука за боравак у свемиру. Балон има херметички затворену кабину за посаду, и летеће до висина које су обично недоступне комерцијалним авионима.

За разлику од ракете или балона на врућ ваздух, балон се подиже уз помоћ хелијума који се може у великој мјери поново употребити. Прво путовање је планирано већ крајем ове године. У почетку би лет коштао око 180.000 долара, док би с временом цена била драстично мања, око десет хиљада долара, преноси б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана