Da li ste spremni: Pokreću se komercijalni letovi za putovanje u svemir

GS
Foto: Printscreen/Instagram

Japanski startap je predstavio inovaciju u svijetu letanja balonom. Oni su napravili balon sa kabinom sa dva sjedišta, specijalno dizajniran kako bi se podigao do polovine stratosfere.

U Japanu je predstavljena potpuno nova i interesantna tehnička inovacija. Kompanija Ivaja Giken je objavila planove za pokretanje komercijalnih letova balonom za putovanje u svemir. Ove turističke ture obilaska svemira balonom biće bezbednije i jeftinije nego bilo koji drugi vid putovanja van naše planete do sada.

Balon ima kabinu sa dva sjedišta, i on se može uzdići do visine od oko 30 kilometara, što je otprilike sredina stratosfere. Balon je siguran, ekonomičan i atraktivan, a iza njega stoji čitava ideja da svemirski turizam mora biti dostupan svima.


Izvršni direktor kompanije Keisuke Ivaja je izjavio da putnici ne moraju biti milijarderi, i njima neće biti potrebna intenzivna obuka za boravak u svemiru. Balon ima hermetički zatvorenu kabinu za posadu, i leteće do visina koje su obično nedostupne komercijalnim avionima.

Za razliku od rakete ili balona na vruć vazduh, balon se podiže uz pomoć helijuma koji se može u velikoj mjeri ponovo upotrebiti. Prvo putovanje je planirano već krajem ove godine. U početku bi let koštao oko 180.000 dolara, dok bi s vremenom cena bila drastično manja, oko deset hiljada dolara, prenosi b92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana