Црква од 60.000 људских скелета

Agencije
Црква од 60.000 људских скелета

Један од најтраженијих излета у Чешкој је обилазак града Кутна Хора, чија се значајна архитектура налази под заштитом Унеска, а једна црква привлачи посебну пажњу.

Црква од костију је капела која се налази испод римокатоличке цркве, а у њој се налази око 60.000 људских скелета. Кости су коришћене и за декорацију капеле, па се овдје могу видјети необични венци и лустер.

У 2017. години је кроз капелу прошло око пола милиона људи, који су управу цркве довели до тога да фотографисање мора да буде строго ограничено.

"Надамо се да ће посјетиоци поштовати нашу одлуку и да ће разумјети зашто смо то морали ово да уведемо", рекла је Радка Крејчи, управница у парохији Седлец.

Ово није потпуна забрана, али је неопходно да се неколико дана раније најави долазак како би се добило одобрење за фотографисање.

Главни разлог из којег од 2020. неће моћи тек тако да се фотографише јесте непоштовање од стране туриста. Упркос знаку на којем на многим језицима пише да се моли да гости буду љубазни и да не забораве да су те кости унутар капеле некада били људи.

Потреба за оваквом знаком, који очигледно није довољан, јавила се због оних туриста који помјерају кости, играју се са њима, покушавају да их пољубе, стављају им наочаре или мараме и све то раде због добре фотографије, а због тога је уведена и забрана.

У 13. вијеку је на локално гробље донијета "света земља" са Голготе, због чега су људи из цијелог региона тражили да ту буду сахрањени, што је довело до тога да због превеликог броја скелета, они стари морају да се одлажу, како би било мјеста за нове.

Тако су се од 15. вијека кости одлагале у капели, да би 1870. године дрводјеља Франтишек Ринт био позван да организује и уреди капелу. Он је тада направио лустер, грб породице Шварценберг, украсе за врата и зидове...

У цркви се још увек приређују мисе, па је било неоходно увести мјере како би се туристи "убиједили" да се опходе са поштовањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана