Crkva od 60.000 ljudskih skeleta

Agencije
Crkva od 60.000 ljudskih skeleta

Jedan od najtraženijih izleta u Češkoj je obilazak grada Kutna Hora, čija se značajna arhitektura nalazi pod zaštitom Uneska, a jedna crkva privlači posebnu pažnju.

Crkva od kostiju je kapela koja se nalazi ispod rimokatoličke crkve, a u njoj se nalazi oko 60.000 ljudskih skeleta. Kosti su korišćene i za dekoraciju kapele, pa se ovdje mogu vidjeti neobični venci i luster.

U 2017. godini je kroz kapelu prošlo oko pola miliona ljudi, koji su upravu crkve doveli do toga da fotografisanje mora da bude strogo ograničeno.

"Nadamo se da će posjetioci poštovati našu odluku i da će razumjeti zašto smo to morali ovo da uvedemo", rekla je Radka Krejči, upravnica u parohiji Sedlec.

Ovo nije potpuna zabrana, ali je neophodno da se nekoliko dana ranije najavi dolazak kako bi se dobilo odobrenje za fotografisanje.

Glavni razlog iz kojeg od 2020. neće moći tek tako da se fotografiše jeste nepoštovanje od strane turista. Uprkos znaku na kojem na mnogim jezicima piše da se moli da gosti budu ljubazni i da ne zaborave da su te kosti unutar kapele nekada bili ljudi.

Potreba za ovakvom znakom, koji očigledno nije dovoljan, javila se zbog onih turista koji pomjeraju kosti, igraju se sa njima, pokušavaju da ih poljube, stavljaju im naočare ili marame i sve to rade zbog dobre fotografije, a zbog toga je uvedena i zabrana.

U 13. vijeku je na lokalno groblje donijeta "sveta zemlja" sa Golgote, zbog čega su ljudi iz cijelog regiona tražili da tu budu sahranjeni, što je dovelo do toga da zbog prevelikog broja skeleta, oni stari moraju da se odlažu, kako bi bilo mjesta za nove.

Tako su se od 15. vijeka kosti odlagale u kapeli, da bi 1870. godine drvodjelja František Rint bio pozvan da organizuje i uredi kapelu. On je tada napravio luster, grb porodice Švarcenberg, ukrase za vrata i zidove...

U crkvi se još uvek priređuju mise, pa je bilo neohodno uvesti mjere kako bi se turisti "ubijedili" da se ophode sa poštovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana