Бриж - шаренило и дух прошлости на сјеверу Белгије: Град с мирисом чоколаде и укусом пива

Миланка Митрић
Бриж - шаренило и дух прошлости на сјеверу Белгије: Град с мирисом чоколаде и укусом пива

Мирис чоколаде шири се улицама, док иза ћошкова црвеном циглом сачињених зграда вире радње са стотинама врста опојних пивских напитака. Кочијаши журно јуре старим плочницима, пажљиво пролазећи између случајних и намјерних пролазника.

Ово је дјелић духа града Брижа, смјештеног у Белгији, за који би свако кога пут донесе до његових улица помислио да је стигао у мјесто гдје вријеме стоји већ вијековима. Не би много погријешио.

Један од најсликовитијих градова у Белгији, и уопште у Европи, називан Венецијом сјевера, Бриж је сваке године мјесто које посјете милиони туриста из цијелог свијета.

Ово, данас на више начина шаролико мјесто, стотинама година успјело је да сачува дух прошлих времена и да га прилагоди данашњици. Бриж је град којем свака посјета дјелује као право путешествије кроз вријеме, којем само недостаје плава кутија скривена у ћошку неке забачене улице, из које Доктор Ху и његови сапутници позивају на полазак у нову пустоловину. А за многе, истраживање улица Брижа заиста и јесте пустоловина која отвара врата за заљубљенике у историју и умјетност, али и за оне који мјеста воле да искусе преко хране и пића.

Улице Брижа миришу на посластице по којима је познат. Мале радње свјеже направљених чоколада, вафла и других слатких чудеса, мирисима и шаренилом маме посјетиоце у своје одаје. И они најизбирљивији ће дефинитивно пронаћи нешто по свом укусу у некој од бројних радњи.

За све пивољупце, Бриж је прави мали рај. Почевши од локалних продавница у којима је могуће испробати пива с кафом или вишњом, те домаћа занатска пива, па све до радњи у којима је могуће пазарити више стотина различитих врста пива, овај малени фландријски град нуди угођај за сва чула. Свакако, најљепши начин за прави угођај јесу мале радње у којима је могуће испробати нека од најбољих домаћих пива људи чије их породице генерацијама чувају и рецепте остављају непромијењеним. Међу неким од локација које вриједи посјетити су породична пивница "Броуњериј Де Халве Маан" или локал "Т'Бругсцх Биерателиер" и слична мјеста у којима је могуће дегустирати разнолике напитке.

Бриж свим љубитељима историје, архитектуре и умјетности заиста има шта да понуди. Приликом посјете, сви остану дирнути специфичним грађевинама, скројеним од црвене и смеђе цигле, продавницама, широким каналима, мостовима и црквама.

Торањ Белфри, Богородичина црква, тргови Маркт и Бург, Музеј дијаманата, као и музеји који нуде дјела сликара попут Јана ван Ајка и Ханса Мемлинга, незаобилазне су локације за посјету, уживање и враћање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана