Briž - šarenilo i duh prošlosti na sjeveru Belgije: Grad s mirisom čokolade i ukusom piva

Milanka Mitrić
Briž - šarenilo i duh prošlosti na sjeveru Belgije: Grad s mirisom čokolade i ukusom piva

Miris čokolade širi se ulicama, dok iza ćoškova crvenom ciglom sačinjenih zgrada vire radnje sa stotinama vrsta opojnih pivskih napitaka. Kočijaši žurno jure starim pločnicima, pažljivo prolazeći između slučajnih i namjernih prolaznika.

Ovo je djelić duha grada Briža, smještenog u Belgiji, za koji bi svako koga put donese do njegovih ulica pomislio da je stigao u mjesto gdje vrijeme stoji već vijekovima. Ne bi mnogo pogriješio.

Jedan od najslikovitijih gradova u Belgiji, i uopšte u Evropi, nazivan Venecijom sjevera, Briž je svake godine mjesto koje posjete milioni turista iz cijelog svijeta.

Ovo, danas na više načina šaroliko mjesto, stotinama godina uspjelo je da sačuva duh prošlih vremena i da ga prilagodi današnjici. Briž je grad kojem svaka posjeta djeluje kao pravo putešestvije kroz vrijeme, kojem samo nedostaje plava kutija skrivena u ćošku neke zabačene ulice, iz koje Doktor Hu i njegovi saputnici pozivaju na polazak u novu pustolovinu. A za mnoge, istraživanje ulica Briža zaista i jeste pustolovina koja otvara vrata za zaljubljenike u istoriju i umjetnost, ali i za one koji mjesta vole da iskuse preko hrane i pića.

Ulice Briža mirišu na poslastice po kojima je poznat. Male radnje svježe napravljenih čokolada, vafla i drugih slatkih čudesa, mirisima i šarenilom mame posjetioce u svoje odaje. I oni najizbirljiviji će definitivno pronaći nešto po svom ukusu u nekoj od brojnih radnji.

Za sve pivoljupce, Briž je pravi mali raj. Počevši od lokalnih prodavnica u kojima je moguće isprobati piva s kafom ili višnjom, te domaća zanatska piva, pa sve do radnji u kojima je moguće pazariti više stotina različitih vrsta piva, ovaj maleni flandrijski grad nudi ugođaj za sva čula. Svakako, najljepši način za pravi ugođaj jesu male radnje u kojima je moguće isprobati neka od najboljih domaćih piva ljudi čije ih porodice generacijama čuvaju i recepte ostavljaju nepromijenjenim. Među nekim od lokacija koje vrijedi posjetiti su porodična pivnica "Brounjerij De Halve Maan" ili lokal "T'Brugsch Bieratelier" i slična mjesta u kojima je moguće degustirati raznolike napitke.

Briž svim ljubiteljima istorije, arhitekture i umjetnosti zaista ima šta da ponudi. Prilikom posjete, svi ostanu dirnuti specifičnim građevinama, skrojenim od crvene i smeđe cigle, prodavnicama, širokim kanalima, mostovima i crkvama.

Toranj Belfri, Bogorodičina crkva, trgovi Markt i Burg, Muzej dijamanata, kao i muzeji koji nude djela slikara poput Jana van Ajka i Hansa Memlinga, nezaobilazne su lokacije za posjetu, uživanje i vraćanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana