Бар, чаробни град на двије обале

Милијана Латиновић
Бар, чаробни град на двије обале

Бар - Смјештен на обали Скадарског језера, највећег на Балкану, град Бар идеално је уточиште током врелих љетних дана. Препознатљив по плажама над којима се уздижу планински предјели и по богатству и разноликости садржаја већ годинама је мјесто које туристи бирају као савршену дестинацију за бијег од градске вреве и врућине.

Љепоту овог туристичког мјеста у Црној Гори препознају и туристи из БиХ, а њих чак 20.000 лани је посјетило Бар. Осим сунца и мора, јединствених плажа, увала и подједнако атрактивне језерске обале, љепоту града чини чврсти штит планина Румије и Сутормана. Бар је мјесто хиљадугодишње традиције, али и  модеран град широких булевара. Између старог дијела и модерне луке, са архитектуром различитих стилова и модерних скверова, шеталишта, булевара украшених медитеранским растињем, палмама, боровима, олеандрима и агавама, смјештен је нови дио који се непрестано развија. У залеђу скоро сваке плаже никли су мали градови кућа за одмор, вила, хотела, ресторана, што заједно чини амбијент туристичког подручја Бара упечатљивијим. Уз то, град представља и највећи туристичко-наутички центар на улазу у Јадранско море.

Међутим, оно што посебно овај град издваја од осталих на Црногорском приморју јесте разноврстан садржај за свачији укус. Бар је постао препознатљив по музичкој манифестацији “Љето са звијездама”, која се и ове године одржава сваког петка у јулу и августу на Шеталишту краља Николе. И ове сезоне све туристе на овој манифестацији забављаће бројне музичке звијезде, попут “Електричног оргазма”, Рундека, Јелене Розге и других. Осим тога, током цијеле године, а посебно у туристичкој сезони, на љетњим позорницама у Бару организују бројне културно-забавне и спортске манифестације, концерте забавне и класичне музике, позоришне представе и ликовне изложбе. Тако гости у Бару, којих год да су интересовања и старосног доба, лако налазе адекватан садржај за себе. Ту је и фестивал “Барски љетопис”, који траје до 18. августа и обухватиће 60 програма. Туристичка организација Бара очекује да ће туриста из БиХ у овој сезони бити још више. Осим тога, љубитељи хедонизма у Бару могу да очекује крстарење Јадранским морем и Скадарским језером.

- Туристичка понуда је употпуњена изградњом панорамске руте “Између двије чаробне обале”, дуге 115 километара, са седам видиковаца који су изграђени на мјестима са којих се пружа импресиван поглед на природне љепоте, знаменитости и атракције разуђених барских обала - наводе у Туристичкој организацији Бар.

Поред крстарења, Бар је познат и по плажама о којима прича цијели свијет, а поред атрактивног назива, познате су и по својој љепоти и особености.  Примјера ради, пјешчана плажа Мурићи проглашена је међу седам топ-плажа у Црној Гори, али својом љепотом и природом истиче се и Краљичина плажа као и Бисерна обала, позната по ситном и разнобојном пијеску. Одмор у Бару гости могу употпунити једрењем, роњењем, спортским риболовом и слично. На подручју барске општине живи више од 40.000 становника, а ова средина позната је по мултинационалној и мултиконфесионалној структури становништва.

 Понуда за свачији џеп

Барска општина има седам туристичких мјеста - Чањ, Сутоморе, Бар, Добра Вода, Утјеха, Вирпазар и Стари Бар. У укупно 36 хотела располаже се са 5.600 лежајева, а у приватном смјештају има их више од 25.000. Цијена полупансиона у хотелима се по особи креће од 15 евра, а у приватном од шест евра. Комплет плажног мобилијара може се пронаћи за пет евра.

 Споменици културе

Честе смјене разних освајача и владара на овим просторима остављале су свој печат, тако да данас у Бару постоји више од 30 споменика културе. Најзначајнији је Стари Бар, који постоји више од 2.500 година и представља јединствену синтезу Медитерана и Оријента. Удаљен је око четири километра од данашњег Бара, смјештен на великој стијени, са три стране заштићен литицама, док је дуж западне стране обезбијеђен бедемима. У граду се налазе остаци 240 зграда, са уским кривудавим улицама и неправилним трговима. Објекти су зидани од тесаног камена, на један или више спратова. Бар је познат и по старој маслини, чије поријекло датира од прије 2.240 година, због чега се сматра једним од три најстарија стабла у Европи. Легенда говори да су се око маслине одржавали скупови завађених породица, на којима би долазило до њиховог помирења, па се и мјесто на којем се налази зове Мировица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана