Bar, čarobni grad na dvije obale

Milijana Latinović
Bar, čarobni grad na dvije obale

Bar - Smješten na obali Skadarskog jezera, najvećeg na Balkanu, grad Bar idealno je utočište tokom vrelih ljetnih dana. Prepoznatljiv po plažama nad kojima se uzdižu planinski predjeli i po bogatstvu i raznolikosti sadržaja već godinama je mjesto koje turisti biraju kao savršenu destinaciju za bijeg od gradske vreve i vrućine.

Ljepotu ovog turističkog mjesta u Crnoj Gori prepoznaju i turisti iz BiH, a njih čak 20.000 lani je posjetilo Bar. Osim sunca i mora, jedinstvenih plaža, uvala i podjednako atraktivne jezerske obale, ljepotu grada čini čvrsti štit planina Rumije i Sutormana. Bar je mjesto hiljadugodišnje tradicije, ali i  moderan grad širokih bulevara. Između starog dijela i moderne luke, sa arhitekturom različitih stilova i modernih skverova, šetališta, bulevara ukrašenih mediteranskim rastinjem, palmama, borovima, oleandrima i agavama, smješten je novi dio koji se neprestano razvija. U zaleđu skoro svake plaže nikli su mali gradovi kuća za odmor, vila, hotela, restorana, što zajedno čini ambijent turističkog područja Bara upečatljivijim. Uz to, grad predstavlja i najveći turističko-nautički centar na ulazu u Jadransko more.

Međutim, ono što posebno ovaj grad izdvaja od ostalih na Crnogorskom primorju jeste raznovrstan sadržaj za svačiji ukus. Bar je postao prepoznatljiv po muzičkoj manifestaciji “Ljeto sa zvijezdama”, koja se i ove godine održava svakog petka u julu i avgustu na Šetalištu kralja Nikole. I ove sezone sve turiste na ovoj manifestaciji zabavljaće brojne muzičke zvijezde, poput “Električnog orgazma”, Rundeka, Jelene Rozge i drugih. Osim toga, tokom cijele godine, a posebno u turističkoj sezoni, na ljetnjim pozornicama u Baru organizuju brojne kulturno-zabavne i sportske manifestacije, koncerte zabavne i klasične muzike, pozorišne predstave i likovne izložbe. Tako gosti u Baru, kojih god da su interesovanja i starosnog doba, lako nalaze adekvatan sadržaj za sebe. Tu je i festival “Barski ljetopis”, koji traje do 18. avgusta i obuhvatiće 60 programa. Turistička organizacija Bara očekuje da će turista iz BiH u ovoj sezoni biti još više. Osim toga, ljubitelji hedonizma u Baru mogu da očekuje krstarenje Jadranskim morem i Skadarskim jezerom.

- Turistička ponuda je upotpunjena izgradnjom panoramske rute “Između dvije čarobne obale”, duge 115 kilometara, sa sedam vidikovaca koji su izgrađeni na mjestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote, znamenitosti i atrakcije razuđenih barskih obala - navode u Turističkoj organizaciji Bar.

Pored krstarenja, Bar je poznat i po plažama o kojima priča cijeli svijet, a pored atraktivnog naziva, poznate su i po svojoj ljepoti i osobenosti.  Primjera radi, pješčana plaža Murići proglašena je među sedam top-plaža u Crnoj Gori, ali svojom ljepotom i prirodom ističe se i Kraljičina plaža kao i Biserna obala, poznata po sitnom i raznobojnom pijesku. Odmor u Baru gosti mogu upotpuniti jedrenjem, ronjenjem, sportskim ribolovom i slično. Na području barske opštine živi više od 40.000 stanovnika, a ova sredina poznata je po multinacionalnoj i multikonfesionalnoj strukturi stanovništva.

 Ponuda za svačiji džep

Barska opština ima sedam turističkih mjesta - Čanj, Sutomore, Bar, Dobra Voda, Utjeha, Virpazar i Stari Bar. U ukupno 36 hotela raspolaže se sa 5.600 ležajeva, a u privatnom smještaju ima ih više od 25.000. Cijena polupansiona u hotelima se po osobi kreće od 15 evra, a u privatnom od šest evra. Komplet plažnog mobilijara može se pronaći za pet evra.

 Spomenici kulture

Česte smjene raznih osvajača i vladara na ovim prostorima ostavljale su svoj pečat, tako da danas u Baru postoji više od 30 spomenika kulture. Najznačajniji je Stari Bar, koji postoji više od 2.500 godina i predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta. Udaljen je oko četiri kilometra od današnjeg Bara, smješten na velikoj stijeni, sa tri strane zaštićen liticama, dok je duž zapadne strane obezbijeđen bedemima. U gradu se nalaze ostaci 240 zgrada, sa uskim krivudavim ulicama i nepravilnim trgovima. Objekti su zidani od tesanog kamena, na jedan ili više spratova. Bar je poznat i po staroj maslini, čije porijeklo datira od prije 2.240 godina, zbog čega se smatra jednim od tri najstarija stabla u Evropi. Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica, na kojima bi dolazilo do njihovog pomirenja, pa se i mjesto na kojem se nalazi zove Mirovica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana