Авантуристички парк „Фортица": Небеско шеталште и драгуљ Херцеговине ФОТО

Илијана Божић
Авантуристички парк „Фортица": Небеско шеталште и драгуљ Херцеговине ФОТО

Окружено моћном природом у срцу Херцеговине, брдо Фортица изнад Мостара очарава љепотом и доказује да је један од најљепших драгуља БиХ. Високе голети ове љепотице остављају без даха, а поглед који се пружа на Мостар, стари град и мост је величанствен.

Посебну чар Фортица пружа љубитељима адреналина, а многи је због тога називају небеско шеталиште.

Наиме, на Фортици се налази Спортско авантуристички парк „Фортица", па уколико љубитељи авантура пожеле да се спусте зип лајном дугим 1000 метара, да ходају по импресивном висећем мосту или се заљуљају ка сунцу на највећој љуљачки у БиХ, да прошетају стакленим шеталиштем, незабораван провод ће им приредити брдско бициклистичко удружење МТБА из Мостара. Ови адреналински ужици подржани су пројектом Via Dinarica с циљем да се промовише туризам кроз чување природних љепота, те укаже на важност културно-историјског наљеђа.

Крајем 19. вијека Аустроугарска је на истоку Мостара, на брду, одакле се пружа савршен поглед на град, са очаравајућим видиковцима направила утвђење које је назвала Фортица, што значи утврђење када се преведе са италијанског  језика. То утврђење је служило за војску, складиште али и за затвор.

Током Првог и Другог свјетског рата изграђен је велики број војних утврђења на Фортици, а шетајући овим брдом угледаћете њихове остатке као чуваре давних времена и подсјетнике на историју. 

Занимљиво је да су талијански војници ту изградили жичару којом су из града допремали храну и муницију, а нису ни могли да замисле да ће једног дана на том мјесту да буде зип лајн који ће повезујући два брда и код оних најхрабријих авантуриста изазивати страх али и неодољиву жељу да пређу ваздушни пут и доживе незаборавну авантуру.

 Италијани сигурно нису могли ни да замисле да ће у једној од њихових тврђавица настати планински дом који представља ценар на Фортици, центар из којег почиње обилазак и адреналински ужитак.

Овај планински дом располаже са 12 кревета, па тако они који желе да уживају у чистом ваздуху, природним љепотама Херцеговине и разноврсним активностима могу да преноће и уживају.

Немогуће је не споменути традиционално херцеговачко јело које можете овдје пробати, а то је чувена курељача. За сладокусце је ова посебна пита, прављена вриједним рукама домаћице, неодољива. Курељача се прави са  сиром, куваним кромпиром и путером, а без јогурта ју је незамисливо јести. Можда неки авантуристи не могу да одоле мирису и чарима ове пите коју мало гдје данас могу пробати, па се упусте у пробавање специјалитета прије адреналинског ужитка, али ипак ју је најбоље пробати након активности када је заиста прави шлаг на торту.

Када крочите на Фортицу, сунцем обасјану, и погледате зеленило, планине и ријеке које вас окружују осјетите ту чаролију и снагу природе која и вама даје неку посебну енергију. А онда када вам се поглед заустави на стакленом шеталишту просто осјететите одушевљење и ноге вас саме одведу на тај стаклени мост. Наиме ово је први skywalk у БиХ, а са ове стаклене стазе, дуге 35 метара изграђене на висини од 15 метара, пружа се фантастичан поглед на Мостар а баш ту се могу дочекати најљепши заласци сунца. Док ходате стакленом стазом осјећате се као да ходате по облацима.

А да лебдите у ваздуху можете на величанственој Фортици и то захваљујући зип лајну дугом 1000 метара на надморској висини од 510 метара. Незабораван је доживљај од којег вам се најежи цијело тијело спуст од планинског дома до  стрмих стијена на другој страни брда. Када вас зип лајн остави на стијени пожелите да прошетате брдовитом стазом до каменог моста који спаја двије стијене и представља праву авантуру.

Обучени у адекватну опрему осјетићете право задовољство док прелазите висећи мост сачињен од металних шина који вас просто мами да крочите на њега и нађете се ни на небу ни на земљи. Осјећај је чиста фантазија, јер док тако лебдите у ваздуху поглед вам застаје на љепотама Мостара и његове околине, а чист вазух вам испуњава плућа и пуни тијело енергијом за нове авантуре.

Ако сте мислили да је немогуће загрлити сунце, преварили сте се. Чаробна љуљачка у овом јединственом парку заљуљаће вас у загрљај сунцу. Када вас професионални момци из тима удружење МТБА заљуљају узбуђење је невјероватно. На прву вам се цијело тијело укочи, а онај осјећај адреналина у стомаку и убрзаног струања крви у жилама познат само страсним авантуристима превлада тијелом. Поглед на град и небеско пространство измами вам осмијех на лицу и док се љуљачка љуља настаје права магија.

Да се за вријеме свих ових авантура осјећате сигурно и безбједно омогућиће вам сјајна екипа овог удружења. Парк „Фортица" незаоблизано је мјесто за љубитеље планина и добрих авантура, а удаљен је од Мостара свега 5 километара. Када дођете у Мостар и обиђете стари град и чувени мост, онда се обавезно упутите магистралним путем М 17 а путокази ће вас упутити до овог чаробног мјеста. 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана