Avanturistički park „Fortica": Nebesko šetalšte i dragulj Hercegovine FOTO

Ilijana Božić
Avanturistički park „Fortica": Nebesko šetalšte i dragulj Hercegovine FOTO

Okruženo moćnom prirodom u srcu Hercegovine, brdo Fortica iznad Mostara očarava ljepotom i dokazuje da je jedan od najljepših dragulja BiH. Visoke goleti ove ljepotice ostavljaju bez daha, a pogled koji se pruža na Mostar, stari grad i most je veličanstven.

Posebnu čar Fortica pruža ljubiteljima adrenalina, a mnogi je zbog toga nazivaju nebesko šetalište.

Naime, na Fortici se nalazi Sportsko avanturistički park „Fortica", pa ukoliko ljubitelji avantura požele da se spuste zip lajnom dugim 1000 metara, da hodaju po impresivnom visećem mostu ili se zaljuljaju ka suncu na najvećoj ljuljački u BiH, da prošetaju staklenim šetalištem, nezaboravan provod će im prirediti brdsko biciklističko udruženje MTBA iz Mostara. Ovi adrenalinski užici podržani su projektom Via Dinarica s ciljem da se promoviše turizam kroz čuvanje prirodnih ljepota, te ukaže na važnost kulturno-istorijskog naljeđa.

Krajem 19. vijeka Austrougarska je na istoku Mostara, na brdu, odakle se pruža savršen pogled na grad, sa očaravajućim vidikovcima napravila utvđenje koje je nazvala Fortica, što znači utvrđenje kada se prevede sa italijanskog  jezika. To utvrđenje je služilo za vojsku, skladište ali i za zatvor.

Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata izgrađen je veliki broj vojnih utvrđenja na Fortici, a šetajući ovim brdom ugledaćete njihove ostatke kao čuvare davnih vremena i podsjetnike na istoriju. 

Zanimljivo je da su talijanski vojnici tu izgradili žičaru kojom su iz grada dopremali hranu i municiju, a nisu ni mogli da zamisle da će jednog dana na tom mjestu da bude zip lajn koji će povezujući dva brda i kod onih najhrabrijih avanturista izazivati strah ali i neodoljivu želju da pređu vazdušni put i dožive nezaboravnu avanturu.

 Italijani sigurno nisu mogli ni da zamisle da će u jednoj od njihovih tvrđavica nastati planinski dom koji predstavlja cenar na Fortici, centar iz kojeg počinje obilazak i adrenalinski užitak.

Ovaj planinski dom raspolaže sa 12 kreveta, pa tako oni koji žele da uživaju u čistom vazduhu, prirodnim ljepotama Hercegovine i raznovrsnim aktivnostima mogu da prenoće i uživaju.

Nemoguće je ne spomenuti tradicionalno hercegovačko jelo koje možete ovdje probati, a to je čuvena kureljača. Za sladokusce je ova posebna pita, pravljena vrijednim rukama domaćice, neodoljiva. Kureljača se pravi sa  sirom, kuvanim krompirom i puterom, a bez jogurta ju je nezamislivo jesti. Možda neki avanturisti ne mogu da odole mirisu i čarima ove pite koju malo gdje danas mogu probati, pa se upuste u probavanje specijaliteta prije adrenalinskog užitka, ali ipak ju je najbolje probati nakon aktivnosti kada je zaista pravi šlag na tortu.

Kada kročite na Forticu, suncem obasjanu, i pogledate zelenilo, planine i rijeke koje vas okružuju osjetite tu čaroliju i snagu prirode koja i vama daje neku posebnu energiju. A onda kada vam se pogled zaustavi na staklenom šetalištu prosto osjetetite oduševljenje i noge vas same odvedu na taj stakleni most. Naime ovo je prvi skywalk u BiH, a sa ove staklene staze, duge 35 metara izgrađene na visini od 15 metara, pruža se fantastičan pogled na Mostar a baš tu se mogu dočekati najljepši zalasci sunca. Dok hodate staklenom stazom osjećate se kao da hodate po oblacima.

A da lebdite u vazduhu možete na veličanstvenoj Fortici i to zahvaljujući zip lajnu dugom 1000 metara na nadmorskoj visini od 510 metara. Nezaboravan je doživljaj od kojeg vam se naježi cijelo tijelo spust od planinskog doma do  strmih stijena na drugoj strani brda. Kada vas zip lajn ostavi na stijeni poželite da prošetate brdovitom stazom do kamenog mosta koji spaja dvije stijene i predstavlja pravu avanturu.

Obučeni u adekvatnu opremu osjetićete pravo zadovoljstvo dok prelazite viseći most sačinjen od metalnih šina koji vas prosto mami da kročite na njega i nađete se ni na nebu ni na zemlji. Osjećaj je čista fantazija, jer dok tako lebdite u vazduhu pogled vam zastaje na ljepotama Mostara i njegove okoline, a čist vazuh vam ispunjava pluća i puni tijelo energijom za nove avanture.

Ako ste mislili da je nemoguće zagrliti sunce, prevarili ste se. Čarobna ljuljačka u ovom jedinstvenom parku zaljuljaće vas u zagrljaj suncu. Kada vas profesionalni momci iz tima udruženje MTBA zaljuljaju uzbuđenje je nevjerovatno. Na prvu vam se cijelo tijelo ukoči, a onaj osjećaj adrenalina u stomaku i ubrzanog struanja krvi u žilama poznat samo strasnim avanturistima prevlada tijelom. Pogled na grad i nebesko prostranstvo izmami vam osmijeh na licu i dok se ljuljačka ljulja nastaje prava magija.

Da se za vrijeme svih ovih avantura osjećate sigurno i bezbjedno omogućiće vam sjajna ekipa ovog udruženja. Park „Fortica" nezaoblizano je mjesto za ljubitelje planina i dobrih avantura, a udaljen je od Mostara svega 5 kilometara. Kada dođete u Mostar i obiđete stari grad i čuveni most, onda se obavezno uputite magistralnim putem M 17 a putokazi će vas uputiti do ovog čarobnog mjesta. 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana