Званичници СНСД-а: Изборе не треба одгађати, проблем је нелегалан ЦИК

ГС
Званичници СНСД-а: Изборе не треба одгађати, проблем је нелегалан ЦИК

ДЕРВЕНТА, САРАЈЕВО – Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Дервенти да избори не треба да буду одгођени и најавио подршку свакој одлуци на Савјету министара која обезбјеђују средства за њихово одржавање, али је указао да су проблеми у незаконито изабраној Централној изборној комисији (ЦИК).

- Спремни смо да подржимо сваку одлуку на Савјету министара која обезбјеђује средства за одржавање тих избора. Нисмо у позицији да то избјегавамо, то неки други чине. Сматрамо да ЦИК није законито изабран и да ту постоје проблеми - рекао је Додик.

ЦИК је у суботу, како је објашњено, због недостатка новца који треба да обезбиједе институције на нивоу БиХ, преиначио ранију одлуку да избори буду 4. октобра и заказао изборе за градоначелнике, начелнике и одборнике у скупштинама бирати 15. новембра. Упориште за то, казали су у ЦИК-у, имају у Изборном закону који прописује да се одгођени избори одржавају најкасније 30 дана од дана који је одређен за редовне изборе. С обзиром  на то да су избори недјељом, прва недјеља, након 4. новембра, је 8. новембар, а то се, како су навели, подудара с вјерским празником једног од конститутивних народа те је пала одлука да буду 15. новембра.

СНСД је прије три дана званично упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности и законитости ове одлуке ЦИК-а.

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић рекао је да је "на брзину направљена већина у Представничком дому разријешила један број чланова ЦИК-а и изабрала неке нове чланове у исто вријеме када је овај дом задужио Комисију која са свим европским нормама треба да изабере нове чланове ЦИК-а".

- Они су се у том моменту опредијелили да прекрше закон, да мимо конкурса и конкуренције изаберу људе који не испуњавају услове. Нормално је да то направи проблеме и да се ти људи који дођу не сналазе. Они улазе у расправу са Савјетом министара, са Представничким домом и ко зна шта раде што утиче на изборни процес. Ми смо у БиХ у изборном процесу били достигли демократски ниво Европе по разним основама. Нисмо још стигли да се оспособимо електронско гласање, али да смо и ту били мудрији имали бисмо и ту дио тога ријешен. Одједанпут то враћамо уназад - оцијенио је Радмановић.

Он је додао да је БиХ успјела након низа година да Изборну комисију подигне на ниво који није под утицајем политичких партија.

- Сад смо то вратили опет назад. Изабрали смо људе ван јавне конкуренције. Не знам коме то смета да иде у конкуренцију. Вјероватно новоизабраним који не би прошли. Дошли смо до оваквих одлука ЦИК-а које су противзаконите - истакао је Радмановић.

Радмановић пита шта уопште значи одгађање избора за више од мјесец дана, те истиче да образложење да нема средстава не стоји јер ће, како каже, та средства врло брзо бити одобрена.

- Посебно су прекршили закон јер су, под изговором да су вјерски празници, изборе пролонгирали за мјесец и по дана, што је недопустиво. Не може ЦИК одлучивати у име других, мимо и изнад закона. То се у правилу дешава када се бирају људи који не могу доказати да су стручњаци у овој области - казао је Радмановић.

Он је истакао да ће БиХ тешко изаћи из овога проблема.

- То показује бројне неспоразуме који постоје у БиХ. То се доказује и на овом примјеру. Кроз све ово показују се разне визије БиХ. То показује да свако хоће неку своју БиХ, што је немогуће и то нас све враћа уназад у односу на развијену Европу којој тежимо - рекао је Радмановић.

На питање да ли ће у БиХ уопште бити одржани избори ове године, Радмановић је казао да се избори морају одржати.

- Закон је јасан. Јасно је речено кад се избори одржавају и расписују. Овај гаф који је направио ЦИК не би требало да значи да избора неће бити. Треба их одржати без обзира на нелегалност ЦИК-а и њихових потеза који изазивају разне судске поступке, да нам се не деси мостаризација БиХ. То није добро не само за демократске односе у БиХ и равноправност свих, није добро за развој и живот у овој земљи. Због тога мислим да се избори морају одржати - поручио је Радмановић за Срну.

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је да су специфичне околности нелегалан избор ЦИК-а, кршење различитих процедура, непоштивање закона, али и дио који се односи на одгађање избора.

- Очекујемо од надлежних органа да се изјасне да ли је било све у складу са Уставом и законом – истакла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана