Затвори као регрутни кампови исламиста

Жељка Домазет
Затвори као регрутни кампови исламиста

Сарајево - Затвори врло често имају супротну улогу у процесу дерадикализације исламиста и служе за ширење екстремизма.

Речено је ово јуче у Сарајеву на конференцији “Јачање регионалне сарадње као одговор на радикализацију у затворима и пружање подршке органима власти у превазилажењу највећих изазова који се налазе пред затворским системима у регији западног Балкана”.

Истакнуто је да Сарајево није случајно изабрано да се о томе разговара јер је БиХ суочена са тим горућим проблемом и поручено да се мора наћи начин да не постане база за ширење радикализма и екстремизма.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша истакао је да ће се БиХ и у будућности суочавати са проблемом прихвата таквих држављана и да интензивно ради на успостављању механизама да би што адекватније одговорила овом изазову.

- Нажалост, све је више показатеља како је један од видова регрутације и кроз пенолошки систем, који би у ствари требало да доведе до реинтеграције осуђених и њиховог сигурног повратка у друштво, док се изгледа догађа супротно. Затвори служе као регрутни кампови из којих осуђеници не излазе спремни за повратак у друштво, него радикалнији и опаснији него што су то били прије затварања на служење казне - рекао је Грубеша.

Девет држављана БиХ који су учествовали на страни ИС-а у Сирији, а који би требало да буду депортовани у БиХ, као и бројни припадници радикалних група по страним ратиштима који би требало да се врате у земље поријекла такође су били тема овог скупа.

Када је ријеч о томе, још није познато шта ће се догодити, а све због ситуације у Сирији.

Грубеша је казао да се БиХ врло често представља као земља која се доводи у везу са тероризмом и радикализмом, али да је опредијељена да се бори против свих облика терористичке дјелатности и радикализације. Поручио је да БиХ треба да истраје у борби против тероризма и радикализације и да посебну пажњу треба посветити уској координацији и активностима свих нивоа власти у БиХ задужених за ту борбу, као и развоју међународних инструмената у борби против тероризма и радикализације, посебно са САД, земљама чланицама ЕУ и земљама регије.

- Једно од тренутно актуелних питања јесте и смјештај породица, држављана БиХ, који се враћају са ратишта у Сирији, за шта постоје опречни ставови и мишљења. Оно што је сигурно јесте да ће тај потез озбиљно угрозити безбједност у БиХ и додатно гурнути БиХ ка врху држава које погодују терористима - казао је Грубеша, додавши да су овакве конференције прилика  за бављење превенцијом.

Ризик

Помоћник министра правде Републике Српске за извршење кривичних и прекршајних санкција Перо Дуњић рекао је да истраживања показују да затвори могу представљати повољно тло за радикализацију и ширење насилних екстремистичких идеологија које могу водити према тероризму. Каже да су особе које су изложене ризику од радикализације по правилу сва лица лишена слободе која су у притвору или на издржавању казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана