Затлер: Лидери морају имати снагу за компромис

Agencije
Затлер: Лидери морају имати снагу за компромис

САРАЈЕВО - Шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер изјавио је да су политички лидери у БиХ више пута рекли да желе да ова земља напредује на путу ка ЕУ и да што прије добије статус кандидата за чланство, али то у великој мјери зависи од њих и они морају имати снагу да постигну компромис.

"Ревидирана методологија проширења поново потврђује кредибилну перспективу ЕУ за западни Балкан. Циљ је да се побољша приступ заснован на заслугама и да се повећају шансе региона да се придружи ЕУ", рекао је Затлер у интервјуу порталу "Јуропиен вестерн Балканс".

Он је рекао да ће овај процес бити више политички, са више могућности ангажовања са политичког нивоа и да су реформе главни покретач тог процеса. На питање да ли БиХ има шансе да постане званичан кандидат за чланство и отвори преговоре, Затлер је рекао да је Брисел спреман да сарађује са властима у БиХ на реализацији 14 кључних приоритета из Мишљења из маја 2019. године.

"Примјена ће отворити пут према статусу кандидата", нагласио је шеф делегације ЕУ.

Он је рекао да му је драго што види да је Предсједништво БиХ преузело активнију улогу у помјерању овог процеса напријед. На питање шта је највећа препрека за статус кандидата БиХ, Затлер је рекао да би "најлакши одговор била комплексна структура земље", али да је "политичка воља оно што је пресудно за кретање на путу ка пријему у ЕУ" и да на том путу нема пречица.

Коментаришући однос нове Европске комисије према интеграцији Балкана, Затлер је рекао да је то тијело обновило приврженост том циљу кроз конкретне акције у новој методологији која је предложена и усвојена прошлог мјесеца.

Он је оцијенио да је декларација са самита у Загребу за БиХ прилика за нови старт и да је важно што је Предсједништво БиХ тада представило иницијативу за убрзавање напретка БиХ према чланству у ЕУ. На питање о улози ЕУ у спречавању ширења вируса корона у БиХ, Затлер је рекао да је Унија помагала на терену од првог дана да би се сачували животи и имовина.

Он је указао на помоћ од седам милиона евра за ургентне медицинске потребе, 73,5 милиона евра за ублажавање социо-економског утицаја пандемије и 250 милиона евра макрофинансијске помоћи у повољним зајмовима рад подршке опоравку послије пандемије.

"Ниједан други партнер не помаже овој земљи овим нивоом подршке", рекао је Затлер.

Он је додао да је дио ове помоћи већ стигао и да се у наредним данима очекују додатне испоруке медицинске опреме, укључујући вентилаторе, машине за рендгенска снимања и ЕКГ апарате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана