Вучић: Више од 10 милиона евра помоћи за четири општине

ГС
Вучић: Више од 10 милиона евра помоћи за четири општине

4 КОЗАРСКА ДУБИЦА - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија издвојити од 10 до 12 милиона евра помоћи за општине Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар.

Вучић је након састанка у Козарској Дубици са званичницима Републике Српске и начелницима ове четири општине рекао да ће дио помоћи да буде у кешу, а дио у пројектима.

-Наш је циљ и интерес да људи остану да живе на својим огњиштима и на сваки начин ћемо као Србија помоћи да људи могу да живе боље и да могу да виде будућност на својим огњиштима - рекао је Вучић, преноси Срна.

Он је додао да је захвалан и Републици Српској што увијек без сујете и таштине разговара са Србијом и што довољно мудро и паметно, као добри домаћини, траже.

- Ми смо у бољој ситуацији због могућности да привучемо стране директне инвестиције, то је опет због свеукупне политичке ситуације и свега другог. Тако да је нама нешто лакше - рекао је Вучић.

Он је честитао руководству Републике Српске, које у таквим политичким условима успијева да обезбиједи нормално функционисање буџета и свега другог.

-Ја сам навикао на много лакше услове, на много једноставнију ситуацију. Тако да је нама лакше и да креирамо вишак у буџету и да остварујемо добре економске резултате - рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија и Српска у наредном периоду заједнички да ураде велики меморијални комплекс на подручју Доње Градине како би сваки Србин, гдје год да живи, знао да мора да посјети мјесто јасеновачких жртава.

- Уложићемо озбиљан новац. Србија највише, али и Република Српска. За нас је то веома важно, јер културу сећања онај ко нема, не може да има ни снагу у будућности - рекао је Вучић.

У Козарској Дубици је одржан састанак званичника Републике Српске и предсједник Србије Александра Вучића са начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар.

Састанку су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић, те министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Додик је новинарима пренио да је на састанку било ријечи о стању у те четири општине, као и да је од Вучића затражио да им помогне, будући да те општине имају системски проблем у вези са финансијама и развојем.

Посебно је указао да постоје проблеми у Козарској Дубици и Костајници, које је недавно задесио и земљотрес.

-Захвалан сам предсједнику Вучићу за сву врсту помоћи Републици Спрској, као и Дрвару, који је у ФБиХ, на интересу који исказује и жељи да помогне у рјешавању важних питања - рекао је Додик.

 

Србија и Српска једна другу да снаже

Александар Вучић поручио је да ће Србија и Република Српска морати једна другу да снаже, да се окрену себи и својим економијама и да добро знају шта се збива око њих.

-Да верујемо себи и у сопствену снагу и да снажимо Србију и Српску - рекао је Вучић.

Он каже да постоје три проблема са којима се Србија и српски народ суочавају.

-Први је да морамо да будемо део Европе и света упркос свим неправдама. Други проблем је чињеница да не постоји међународно правни поредак и никада мање није постојао, а трећи је да не постоје и никада мање нису постојали било какви морални принципи у међународној политици . рекао је Вучић.

Он је навео да се може само насмијати када они који су разбијали Југославију данас говоре о томе како су за принцип непромјењивости граница, а затим су разбијали и Србију 2008. године када су признали Косово.

-Па ни тада нису били за принцип непромењивости граница, а данас све време то понављају. Када чујете хрватског министра спољних послова, дође вам да се насмејете да ситуација није сувише озбиљна - додао је Вучић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана