Влада Српске именовала координационо тијело везано за вирус корона

Агенције
Влада Српске именовала координационо тијело везано за вирус корона

БАЊАЛУКА - Влада РС именовала је данас Координационо тијело за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву "ЦОВИД-19", болести коју изазива вирус корона "САРС-ЦоВ-2" у Републици Српској.

Задаци Координационог тијела су све активности у вези са појавом "ЦОВИД-19", болести коју изазива вирус корона "САРС-ЦоВ-2", као и праћење спровођења и ажурирање Акционог плана за поступање у случају појаве ризика/сумње за ширење новог вируса корона 2019-нЦоВ у РС, те размјена података између хуманог и ветеринарског сектора.

Тренутна епидемиолошка ситуација у РС, када је у питању појава новог вируса корона у свијету и региону била је тема и данашњег састанка Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић и в. д. директора Института за јавно здравство РС Бранислава Зељковића са директорима свих болница у Српској.

Саопштено је да у РС до сада није било пријављених обољелих од ЦОВИД-19, а тема састанка биле су мјере које су до сада предузете с циљем раног откривања евентуалних сумњивих случајева, с циљем спрјечавања настанка и ширења болести изазване новим вирусом корона.

– Подсјећамо, свим здравственим установама у РС раније су упућене препоруке за поступање, с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима, а министар здравља и социјалне заштите РС је донио Наредбу о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у РС.  Ријеч је било о тријажи пацијената, капацитетима за збрињавање пацијената у случају потребе за изолацијом, припреми простора у случају потребе за прихватом већег броја обољелих у УКЦ РС, Болници "Свети Врачеви" у Бијељини и Болници "Србија" у Источном Сарајеву, као и протоколима о достављању узорака за лабораторијско тестирање – наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана