Вишковић: Српска неће дозволити да граница остане незаштићена, али не може преузети додатне трошкове за заштиту

Срна
Вишковић: Српска неће дозволити да граница остане незаштићена, али не може преузети додатне трошкове за заштиту

ТРЕБИЊЕ  - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Српска неће дозволити да граница остане незаштићена, али да не може преузети додатне трошкове за смјештај и исхрану припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) након што је Међународна организација за миграције (ИОМ) обавијестила Граничну полицију БиХ да од 31. јануара није у могућности да то финансира.

Вишковић је истакао да је Република Српска и до сада имала значајне трошкове за око 100 припадника МУП-а који бораве као испомоћ на граници.

- Ми смо преузимали трошкове за њихове дневнице, гориво и друге обавезе и на годишњем нивоу издвајали око милион и по КМ. Храна и смјештај тих људи на годишњем нивоу кошта око четири милиона марака и ми не можемо преузети и те трошкове. Ово показује у каквим условима функционише БиХ. Они који се заклињу да помажу, ускраћују помоћ БиХ када јој је она најпотребнија - рекао је Вишковић новинарима у Требињу.

Он је додао да је у вези са овим проблемом у контакту са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем те да ће обавијестити Савјет министара, Министарство безбједности и Граничну полицију да Српска не може прихватити да плаћа храну и смјештај за припаднике МУП-а који су ангажовани као испомоћ Граничној полицији БиХ.

- Савјет министара је добио проширење буџета и ако желе да обезбиједе границу нека за то издвоје средства. МУП Српске је спреман да настави да ради на тим пословима, али нећемо радити на своју штету -, поручио је Вишковић.

Сузбијање миграната у преласку границе, подсјетио је премијер Републике Српске, није обавеза МУП-а Српске, већ Граничне полиције БиХ.

- Било би реално да Гранична полиција ојача своје капацитете, запосли нове људе и обавља Уставом прописане надлежности. Ако наши полицајци буду морали да напусте границу, они ће се повући у унутрашњост Српске и радити и даље свој посао, те све мигранте који пређу границу евидентирати и превозити у миграционе центре - нагласио је Вишковић.

ИОМ је обавијестио Граничну полицију БиХ да од 31. јануара није у могућности да финансира трошкове смјештаја и исхране полицијских службеника МУП-а Републике Српске који су ангажовани као испомоћ Граничној полицији у надзору границе.

Имајући у виду да на тај начин ИОМ оставља границу Републике Српске са Србијом незаштићеном у тренутку кад се очекује нови прилив миграната, Гранична полиција је, према сазнањима Срне, о томе обавијестила Министарство безбједности у Савјету министара од којег тражи да хитно буду обезбјеђена додатна средства за ову намјену како би активности МУП-а Српске на испомоћи припадницима Граничне полиције биле настављене.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана