Вишковић: Позитивне оцјене Владиним намјерама за смањење пореских стопа

Срна
Вишковић: Позитивне оцјене Владиним намјерама за смањење пореских стопа

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће Влада и Привредна комора Српске и даље радити партнерски, те да привредници похвално гледају намјере извршне власти да смањи пореске стопе с циљем повећања плата радника у реалном сектору.

"Ово је био квалитетан састанак са привредницима и у вези са смањењем пореских стопа они ту они виде своју шансу да буду конкурентнији, али и да повећају плате радницима", рекао је Вишковић новинарима након састанка са руководством Привредне коморе Српске у Бањалуци поводом планираних мјера за растерећење привреде и о Програму економских реформи Републике Српске 2022-2024. године.

Он је констатовао да су Владине мјере растерећења привреде могуће захваљујући томе што Српска има позитивне економске показатеље - повећану индустријску производњу, повећан извоз и покривеност увоза извозом, више запослених него прије пандемије вируса корона, уз евидентан раст просјечне плате.

"Драго ми је што смо заједно са привредницима током пандемије доносили мјере којима смо знатно заштитили привредне субјекте и раднике, па није било масовног отпуштања и слично", рекао је премијер Српске.

Вишковић је истакао да ће цијена електричне енергије и даље бити повољнија за овдашње привреднике него у Федерацији БиХ и у окружењу, иако је неминовно да дође до њених одређених корекција или повећања.

"Довољно је рећи да је данас мегават струје на берзама близу 140 евра, а цијена за нашу привреду 39 евра", појаснио је Вишковић и навео да Влада на том плану настоји да одржи пуну стабилност електроенергетског сектора.

Он је додао да ће привредници са "Електропривредом Српске" морати да нађу одређена рјешења када је ријеч о цијени струје, у чему ће помоћи и Влада ако буде потребно.

Вишковић је рекао да је цијена електричне енергије за Брчко у овом тренутку нешто већа, али да је пуно повољнија од цијене коју је Дистрикту понудила ФБиХ.

Премијер је најавио да ће бити испуњен захтјев хотелијера и туристичких агенција да се у првих шест мјесеци наредне године врати пракса издавања туристичких ваучера, што је дало добре резултате у смислу очувања поменутог привредног сектора.

Вишковић је навео и да ће се радити на томе да се у 2022. години продуже мјере које су постојале током пандемије када је ријеч о интервентном откупу пољопривредних производа.

Премијер Српске је додао да би раније датих седам милиона КМ за увођење нових технологија у привреди, у буџету за 2022. годину могло бити удвостручено.

Он је истакао да ће Влада ускоро радити на посебном акту о дрвопреради како би се уредила та област, као и на законском рјешењу када је ријеч о прописивању практичне наставе за дјецу која су на пракси у привредним колективима.

Предсједник Привредне коморе Перо Ћорић рекао је да је на састанку било више од 50 привредника из свих области, те да су кључне теме биле растерећење привреде у смислу повећања продуктивности и плата радника у реалном сектору.

Он је навео да треба улагати у нове технологије у смислу да се повећа конкурентност овдашње привреде, те је захвалио Влади за повећавање улагања и помоћ на том и на плану дигитализације и дигиталне трансформације.

Ћорић је рекао да је и даље евидентан недостатак обучене и квалификоване радне снаге, али да је позитивне помаке донијело дуални систем образовања.

Он је нагласио да је цијена електричне енергије у Српској и даље најмања у окружењу и на европском тржишту, те да је то компаративна предност за привреду Српске.

"Најављена помоћ Владе сектору туризма и трговине у виду туристичких ваучера је добродошла и врло битно с обзиром да и даље траје пандемија", каже Ћорић.

Састанку у просторијама Коморе присуствовали су и министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић и привредници из различитих сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана