Višković: Pozitivne ocjene Vladinim namjerama za smanjenje poreskih stopa

Srna
Višković: Pozitivne ocjene Vladinim namjerama za smanjenje poreskih stopa

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada i Privredna komora Srpske i dalje raditi partnerski, te da privrednici pohvalno gledaju namjere izvršne vlasti da smanji poreske stope s ciljem povećanja plata radnika u realnom sektoru.

"Ovo je bio kvalitetan sastanak sa privrednicima i u vezi sa smanjenjem poreskih stopa oni tu oni vide svoju šansu da budu konkurentniji, ali i da povećaju plate radnicima", rekao je Višković novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom Privredne komore Srpske u Banjaluci povodom planiranih mjera za rasterećenje privrede i o Programu ekonomskih reformi Republike Srpske 2022-2024. godine.

On je konstatovao da su Vladine mjere rasterećenja privrede moguće zahvaljujući tome što Srpska ima pozitivne ekonomske pokazatelje - povećanu industrijsku proizvodnju, povećan izvoz i pokrivenost uvoza izvozom, više zaposlenih nego prije pandemije virusa korona, uz evidentan rast prosječne plate.

"Drago mi je što smo zajedno sa privrednicima tokom pandemije donosili mjere kojima smo znatno zaštitili privredne subjekte i radnike, pa nije bilo masovnog otpuštanja i slično", rekao je premijer Srpske.

Višković je istakao da će cijena električne energije i dalje biti povoljnija za ovdašnje privrednike nego u Federaciji BiH i u okruženju, iako je neminovno da dođe do njenih određenih korekcija ili povećanja.

"Dovoljno je reći da je danas megavat struje na berzama blizu 140 evra, a cijena za našu privredu 39 evra", pojasnio je Višković i naveo da Vlada na tom planu nastoji da održi punu stabilnost elektroenergetskog sektora.

On je dodao da će privrednici sa "Elektroprivredom Srpske" morati da nađu određena rješenja kada je riječ o cijeni struje, u čemu će pomoći i Vlada ako bude potrebno.

Višković je rekao da je cijena električne energije za Brčko u ovom trenutku nešto veća, ali da je puno povoljnija od cijene koju je Distriktu ponudila FBiH.

Premijer je najavio da će biti ispunjen zahtjev hotelijera i turističkih agencija da se u prvih šest mjeseci naredne godine vrati praksa izdavanja turističkih vaučera, što je dalo dobre rezultate u smislu očuvanja pomenutog privrednog sektora.

Višković je naveo i da će se raditi na tome da se u 2022. godini produže mjere koje su postojale tokom pandemije kada je riječ o interventnom otkupu poljoprivrednih proizvoda.

Premijer Srpske je dodao da bi ranije datih sedam miliona KM za uvođenje novih tehnologija u privredi, u budžetu za 2022. godinu moglo biti udvostručeno.

On je istakao da će Vlada uskoro raditi na posebnom aktu o drvopreradi kako bi se uredila ta oblast, kao i na zakonskom rješenju kada je riječ o propisivanju praktične nastave za djecu koja su na praksi u privrednim kolektivima.

Predsjednik Privredne komore Pero Ćorić rekao je da je na sastanku bilo više od 50 privrednika iz svih oblasti, te da su ključne teme bile rasterećenje privrede u smislu povećanja produktivnosti i plata radnika u realnom sektoru.

On je naveo da treba ulagati u nove tehnologije u smislu da se poveća konkurentnost ovdašnje privrede, te je zahvalio Vladi za povećavanje ulaganja i pomoć na tom i na planu digitalizacije i digitalne transformacije.

Ćorić je rekao da je i dalje evidentan nedostatak obučene i kvalifikovane radne snage, ali da je pozitivne pomake donijelo dualni sistem obrazovanja.

On je naglasio da je cijena električne energije u Srpskoj i dalje najmanja u okruženju i na evropskom tržištu, te da je to komparativna prednost za privredu Srpske.

"Najavljena pomoć Vlade sektoru turizma i trgovine u vidu turističkih vaučera je dobrodošla i vrlo bitno s obzirom da i dalje traje pandemija", kaže Ćorić.

Sastanku u prostorijama Komore prisustvovali su i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i privrednici iz različitih sektora.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana