Вирусом корона заражено још 17 људи у Српској

ГС
Вирусом корона заражено још 17 људи у Српској

БАЊАЛУКА – Вирус корона у протекла 24 часа потврђен је код још 17 људи у Српској, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Број заражених овим вирусом повећан је на 243.

- Ријеч је о осам жена и девет мушкараца. Осам особа је из породичног кластера, шест је било у директном контакту са позитивним лицима, а три су биле пацијенти из болнице у ФБиХ - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Шеранић је навео да је у протекла 24 часа урађено 157 тестова.

Шеранић је појаснио да су пацијенти из болнице у ФБиХ били у контакту са чланом медицинског особља који је био позитиван на вирус корона.

Према његовим ријечима, међу новозараженим су четири лица из Бијељине, по два из Котор Вароша, Пала и Источне Илиџе, те по једно из Бањалуке, Милића, Зворника, Шековића, Мркоњић Града, Теслића и Рибника.

Он је додао да се у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци налази 41 особа са средње тешком и тешком клиничком сликом, а да их је шест на респиратору.

- На Пулмологији је 31 особа са лаком клиничком сликом. На клиникама у Бањалуци је укупно 97 лица, једна особа је на лијечењу у болници у Добоју, тако да на лијечењу имамо укупно 98 лица - навео је Шеранић.

Он је рекао да је до сада тестирано 1.806 особа у Српској, а да се смањује број лица под здравственим надзором, којих је тренутно 11.918, док је надзор окончан код 8.334 особе.

- Од јуче имамо још двије особе опорављене од вируса корона, тако да је њихов укупан број 13 - рекао је Шеранић.

Говорећи о стању у пограничним карантинима, Шеранић је навео да је у протекла 24 часа у Градишци било 100 особа, Шамцу 19, Броду 59, а на Рачи осам лица, те да је углавном ријеч о грађанима Републике Српске.

- И даље радимо на побољшању организације рада карантина. У Студентском центру у Бањалуци налази се 85, а у Ђачком дому у Бијељини пет особа. Они су доброг здравственог стања и љекари га константно прате - каже Шеранић.

Он је појаснио да у редовном систему у домовима здравља дјелују амбуланте за акутне респираторне инфекције и инфекције сличне грипу у којима љекари обављају прегледе особа које потенцијално носе вирус и одвајају их од особа из других амбуланти породичне медицине.

- Сваки дом здравља је добио задатак да формира такву амбуланту како би омогућили преглед особа које имају симптоматологију која потенцијално указује на вирус корона. Зато смо урадили реорганизацију амбуланти у домовима здравља - рекао је Шеранић, наводећи да нема информације да ли у амбулантама постоје гужве.

Шеранић је појаснио да лица која су позитивна на вирус корона неће бити смјештана у амбулантама породичне медицине.

- Они који су позитивни на вирус корона, а немају симптоме болести иду у смјештај карантинског типа, као што су Студентски центар и Ђачки дом. Они који имају симптоме, иду у болницу. Припремамо још таквих објеката широм Српске - истакао је Шеранић.

Он је додао да је тражио да буду провјерене информације да је једна радница Фабрике обуће "Бема" из Бањалуке заражена вирусом корона и да се налази у Студентском центру.

- Ради се о особи из Лакташа. У Хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља Лакташи смо провјерили на који начин су поступали са том особом. Сваки послодавац мора да обезбиједи све што је потребно за дезинфекцију и превентивне мјере за своје раднике. Тражио сам да буде провјерен рад Хигијенско-епидемиолошке службе у Лакташима и на који начин је поступано са контактима ове особе - каже Шеранић.

Он каже да нема информације да ли је та особа у Студентском центру или Универзитетском клиничком центру јер не располаже личним подацима, него брине о епидемиолошком дијелу, односно на који начин су људи

Збрињавају се само хитни пацијенти

Ален Шеранић је истакао да се, због ванредне ситуације изазване вирусом корона, у здравственим установама Српске збрињавају само хитни пацијенти и врше хитне операције, док су редовни прегледи и друге редовне здравствене услуге стављени на чекање.

Шеранић је навео и да је наредба Републичког штаба за ванредне ситуације, када је ријеч о функционисању здравствених установа, да се збрињавају хитни пацијенти, као и они који имају одређена хитна онколошка стања, те им је потребна здравствена услуга.

- Здравствене установе и конзилијуми процјењују који је од тих пацијената хитан случај, јер због ванредне ситуације и попуњавања капацитета не можемо функционисати на исти начин као када је редовно стање - рекао је Шеранић.

Он је додао да се настоји, колико је то могуће, да се одгоди долазак ових пацијената у здравствену установу, како се не би довели у опасност да се заразе вирусом корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана