У закључку о пловним путевима “подвалили” Украјину

Ведрана Кулага Симић
У закључку о пловним путевима “подвалили” Украјину

ЛИОН - БиХ у француском граду Лиону није данас подржала закључке земаља у сливу Дунава о рехабилитацији и одржавању пловних путева на тој ријеци, након што је у првом пасусу поменута “агресија Русије на Украјину”.

Потврдио је то за “Глас Српске” министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић, који је представљао БиХ на састанку министара транспорта дунавског региона. У Француској су, наиме, министри и шефови делегација надлежни за транспорт из Аустрије, Бугарске, Хрватске, Њемачке, као и Мађарске, Молдавије, Румуније, БиХ, Словачке, Украјине и Србије донијели закључке о рехабилитацији и одржавању инфраструктуре пловних путева на Дунаву и пловним притокама. Митровић каже да једини није ставио потпис на закључке јер се у документу помиње агресија Русије на Украјину, а измјене су направљене готово у посљедњи час.

Митровић је, наиме, имајући у виду промјене до којих је дошло у односу на првобитну верзију закључака, замолио за додатно вријеме због потребних консултација у Предсједништву БиХ које је, подвукао је, једино надлежно за добијање евентуалне сагласности.

- Молим вас да имате у виду осјетљивост. У БиХ имамо три народа и такве ствари заиста морамо усагласити како би земља имала заједнички став и могла заједнички наступати - поручио је Митровић колегама министрима. 

У БиХ нема званичног става о односу земље према сукобу на истоку јер у Савјету министара ни у другим институцијама на заједничком нивоу БиХ није усвојена никаква одлука о томе, али се бошњачки и хрватски чланови у Предсједништву залажу за санкционисање Русије, док је став Републике Српске да БиХ треба да остане неутрална.  

Из Министарства комуникација и транспорта је саопштено да је Митровић боравио у службеној посјети Француској на састанку министара транспорта тог региона. На почетку излагања казао је да је задовољан због учешћа на састанку који се бави питањима западног Балкана, а у оквиру разговора о бољој повезаности Европе. Говорећи о БиХ, комплетирање коридора 5Ц је поставио као један од приоритета, а на ту листу ставио је развој и унапређење пловног пута ријеке Саве, као и лука на тој ријеци, те бољу везу између црногорске Луке Бар са коридором 5Ц.

БиХ, нагласио је, дијели границу од 1.000 километара са ЕУ.

- Због тога је потребан сасвим нови приступ и нове идеје, те сва доступна технолошка рјешења која се могу искористити како би се убрзао промет, с обзиром на то да некада возач проведе на граничном прелазу по неколико сати. Успостављање заједничких граничних прелаза, те анализа и унапређење прекограничних процедура сигурно дају начине да се постојеће стање знатно унаприједи. Уз адекватна улагања у развој на овом пољу, имаћемо конкурентан регион. Транспорт мора постати отпоран и на промјене које се стално дешавају и праве застоје - поручио је на крају Митровић.

Прелаз на Сави

Иако је било очекивања да ће на састанцима у Лиону бити отворено питање о једном интегрисаном граничном прелазу код новог моста на ријеци Сави код Градишке, а који спаја БиХ и Хрватску, то се није догодило. Разлог томе је што у Француској није било министра мора, саобраћаја и инфраструктуре Хрватске Олега Батковића, који је био кључан за потписивање документа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана