U zaključku o plovnim putevima “podvalili” Ukrajinu

Vedrana Kulaga Simić
U zaključku o plovnim putevima “podvalili” Ukrajinu

LION - BiH u francuskom gradu Lionu nije danas podržala zaključke zemalja u slivu Dunava o rehabilitaciji i održavanju plovnih puteva na toj rijeci, nakon što je u prvom pasusu pomenuta “agresija Rusije na Ukrajinu”.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, koji je predstavljao BiH na sastanku ministara transporta dunavskog regiona. U Francuskoj su, naime, ministri i šefovi delegacija nadležni za transport iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, kao i Mađarske, Moldavije, Rumunije, BiH, Slovačke, Ukrajine i Srbije donijeli zaključke o rehabilitaciji i održavanju infrastrukture plovnih puteva na Dunavu i plovnim pritokama. Mitrović kaže da jedini nije stavio potpis na zaključke jer se u dokumentu pominje agresija Rusije na Ukrajinu, a izmjene su napravljene gotovo u posljednji čas.

Mitrović je, naime, imajući u vidu promjene do kojih je došlo u odnosu na prvobitnu verziju zaključaka, zamolio za dodatno vrijeme zbog potrebnih konsultacija u Predsjedništvu BiH koje je, podvukao je, jedino nadležno za dobijanje eventualne saglasnosti.

- Molim vas da imate u vidu osjetljivost. U BiH imamo tri naroda i takve stvari zaista moramo usaglasiti kako bi zemlja imala zajednički stav i mogla zajednički nastupati - poručio je Mitrović kolegama ministrima. 

U BiH nema zvaničnog stava o odnosu zemlje prema sukobu na istoku jer u Savjetu ministara ni u drugim institucijama na zajedničkom nivou BiH nije usvojena nikakva odluka o tome, ali se bošnjački i hrvatski članovi u Predsjedništvu zalažu za sankcionisanje Rusije, dok je stav Republike Srpske da BiH treba da ostane neutralna.  

Iz Ministarstva komunikacija i transporta je saopšteno da je Mitrović boravio u službenoj posjeti Francuskoj na sastanku ministara transporta tog regiona. Na početku izlaganja kazao je da je zadovoljan zbog učešća na sastanku koji se bavi pitanjima zapadnog Balkana, a u okviru razgovora o boljoj povezanosti Evrope. Govoreći o BiH, kompletiranje koridora 5C je postavio kao jedan od prioriteta, a na tu listu stavio je razvoj i unapređenje plovnog puta rijeke Save, kao i luka na toj rijeci, te bolju vezu između crnogorske Luke Bar sa koridorom 5C.

BiH, naglasio je, dijeli granicu od 1.000 kilometara sa EU.

- Zbog toga je potreban sasvim novi pristup i nove ideje, te sva dostupna tehnološka rješenja koja se mogu iskoristiti kako bi se ubrzao promet, s obzirom na to da nekada vozač provede na graničnom prelazu po nekoliko sati. Uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, te analiza i unapređenje prekograničnih procedura sigurno daju načine da se postojeće stanje znatno unaprijedi. Uz adekvatna ulaganja u razvoj na ovom polju, imaćemo konkurentan region. Transport mora postati otporan i na promjene koje se stalno dešavaju i prave zastoje - poručio je na kraju Mitrović.

Prelaz na Savi

Iako je bilo očekivanja da će na sastancima u Lionu biti otvoreno pitanje o jednom integrisanom graničnom prelazu kod novog mosta na rijeci Savi kod Gradiške, a koji spaja BiH i Hrvatsku, to se nije dogodilo. Razlog tome je što u Francuskoj nije bilo ministra mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Olega Batkovića, koji je bio ključan za potpisivanje dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana