У Сребреници и Добоју размишљају шта ће ако судије потврде одлуку ЦИК-а: Ни новца ни кадра за нове изборе

Ведрана Кулага Симић
У Сребреници и Добоју размишљају шта ће ако судије потврде одлуку ЦИК-а: Ни новца ни кадра за нове изборе

СРЕБРЕНИЦА, ДОБОЈ - Све очи јавности у Републици Српској су упрте у Апелационо одјељење Суда БиХ које треба да каже да ли је исправна или не одлука Централне изборне комисије (ЦИК) којом су поништени избори на већини биралишта у Сребреници и Добоју, а из тих локалних заједница поручују да се њихови проблеми само гомилају.

ЦИК је поништио резултате избора одржаних 15. новембра прошле године на 28 бирачких мјеста у Сребреници и 89 у Добоју за начелника, односно градоначелника, као и за локалне парламенте због уочених неправилности и малверзација, што је изазвало бурне реакције дијела странака са српским предзнаком, које сматрају да су чланови донијели политичку, а не исправну одлуку, која би могла да има далекосежне посљедице.

Због тога су суботу предали жалбу коју ЦИК треба да прослиједи у Суд БиХ, а коначан став треба да дају судије у року од три дана од дана пријема жалбе.

Док чекају одлуку Апелационог одјељења, челници Сребренице и Добоја за “Глас Српске” истичу да нису превише оптимистични, али и да се надају да ће Суд усвојити њихове жалбе. У супротном, на сцену ступају проблеми јер немају новца у локалним буџетима, а биће проблем и са администрацијом, ако се буде инсистирало на новим лицама у изборном процесу.

Сребреница је, због пролонгирања локалних избора из октобра у новембар, без буџета. Функционишу на основу одлуке о привременом финансирању.

- Новац за нове изборе би био проблем, али би много већи био у људству, ако бисмо морали да мијењамо чланове бирачких одбора и Општинске изборне комисије. Углавном су били ангажовани људи који су већ знали законе из те области - рекао је Грујичић.

Новембарски избори су коштали 80.000 КМ, а ако буде понављања избора, видјеће како ће до новца, да ли ће тражити из републичке касе или на неки други начин.

- Грађани су рекли своје на изборима, али због политичких подмиривања њихова одлука је преиначена, без икаквих аргумената - рекао је Грујичић и додао да чекају одлуку из Суда.

Скупштинска већина у Добоју је крајем прошле године усвојила буџет, али у њему нису предвиђена средства за евентуалне нове изборе.

- Штета због непотврђивања избора је немјерљива. Новац који ће опет бити потрошен на бирачке одборе и друге потрепштине је мали у односу на то што је град три мјесеца блокиран, а нико још не зна ни када ће избори бити спроведени, ако Суд потврди одлуку ЦИК-а, иако то мора бити у року од 14 дана од правоснажности пресуде. Зна се само да се у ЦИК-у БиХ од почетка посљедњег изборног процеса не придржавају закона - казао је Јеринић.

Ако дође до понављања избора, до потребног новца од око 140.000 марака ће морати ребалансом градског буџета, а то ће значити да ће неко морати да у овој години има мање новца него што је планирао, а на крају и добио.

Из редова добојске опозиције се већ могло чути да понављање избора неће ничему допринијети, ако остане актуелни сазив Градске изборне комисије.

- Како на 17 мјеста одговара бирачка администрација и изборна комисија, и ту се потврђују избори, а не одговара на 89, гдје су Срби - закључио је.

“Заједничка кухиња”

О Добоју и Сребреници разговарано је јуче на сједници Извршног комитета СНСД-а. Понављање избора у тим срединама је, казала је потпредсједница те странке Жељка Цвијановић, непотребна играрија и манипулација ЦИК-а БиХ, чији су чланови довели до дискредитације изборног процеса.

- За мене је то резултат заједничке кухиње странаца и људи из бошњачке политике - нагласила је Цвијановићева.

О Добоју се причало и у ПДП-у. Потпредсједник Игор Црнадак поручио је да прихвата одлуку да се у Добоју понове избори због нерегуларности, те да је очекивао да они буду поништени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана