У Сарајеву запошљавају без контроле

Ведрана Кулага
У Сарајеву запошљавају без контроле

Сарајево - У министарствима, агенцијама, канцеларијама и другим институцијама на нивоу БиХ на крају јуна радило је 3.857 службеника, што је за неколико десетина више него на почетку године, показали су најновији подаци које је објавила Агенција за државну службу БиХ.

На нивоу БиХ формирано је 75 институција, а на платним листама је највише сарадника и савјетника, док су на евиденцијама и многобројни помоћници директора и министара, разни шефови и секретари.

- Од 3.857 службеника, на позицијама сарадника и савјетника је њих 2.878 - навели су у Агенцији за државну службу.

Укупан број пописаних службеника на половини ове године је већи за 64 у односу на стање које је евидентирано у јануару.

Стање у тој области на сваких пола година анализира Агенција за државну службу, а заједничко за све посматране периоде је да међу службеницима предњаче сарадници и савјетници.

- У односу на почетак године, највише је порастао број стручних савјетника - види се из најновијег стања који је објелоданила Агенција за државну службу.

Из невладиног сектора и дијела политичких партија годинама истичу да те институције служе махом за ухљебљавање, а да се приликом запошљавања у великој мјери избјегавају прописи, показали су и ревизорски извјештаји које је недавно објавила Канцеларија за ревизију институција на нивоу БиХ.

Из извјештаја појединачких институција видљиво је да се многи нису придржавали прописа када је у питању пријем нових службеника и унапређење на више позиције.

Ревизори су установили да су, између осталог, на појединим адресама на основу једног расписаног конкурса, а користећи резервне листе, појединци успјели да запосле више особа, а поново је указано и да се досљедно не поштују сва правила која се односе на исплате плата и накнада, за шта на годишњем нивоу одлази више од пола милијарде марака. 

Директор Центра за заступање грађанских интереса Зоран Иванчић рекао је раније за “Глас Српске” да му није познато да је неко радио озбиљнију анализу оправданости радних мјеста у управи на државном и ентитетским нивоима. Нагласио је да оно што чујемо и видимо из појединачних случајева указује на то да приликом запошљавања има неправилности и да прије истека мандата функционери своје савјетнике смјештају на сталне функције.

Оцијенио је да је свака генерализација погрешна јер у неким институцијама има вишка људи, а у неким мањка, уз мишљење да би нека независна ревизија то могла утврдити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана