У новом плану реформе јавне управе и стари дугови

Ведрана Кулага Симић
У новом плану реформе јавне управе и стари дугови

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Иако су у реформу јавне управе у БиХ уложени милиони марака у протеклих деценију и по, откако је и озваничен тај процес, очекиваних резултата још нема на видику, али има нови план рада у којем су побројани циљеви за наредну годину те проблеми који би им могли стати на пут.

Реформа јавне управе покренута је још 2007. године на основу стратегије која је предвиђала успостављање ефикасније и одговорније јавне управе, чији би рад био заснован на транспарентним процедурама, уз истовремено испуњавање услова за европске интеграције.

Првобитни циљ, иако је систем управе поприлично компликован у БиХ, је био да до краја 2014. године буде достигнут европски ниво квалитета рада јавне управе и примијењено европско законодавство, али циљеви још нису у потпуности достигнути.

Канцеларија координатора за реформу јавне управе на нивоу БиХ, као кровна институција, припремила је прву верзију програма рада за наредну годину у којем је наглашено да су усвајањем стратешког оквира за реформу од 2018. до 2022. године и пратећег акцијског план створени предуслови за видљивији напредак. Надлежни и даље тврде да је овај процес комплексан, јер тражи ангажман већег броја институција и органа управе у БиХ, али и изван њих.

У тој канцеларији, којом руководи Драган Ћузулан, истичу да је наставак реформе јавне управе, у складу са захтјевима и принципима ЕУ, захтјев који је дефинисан и у извјештајима Европске комисије за БиХ. Осврнули су се и на посљедњи, који се односи на 2021. годину.

- Европска комисија је затражила од БиХ да у наредних годину дана испуни недовршене обавезе из претходног периода - истакнуто је у плану рада, гдје је акценат стављен на управљање јавним финансијама до 2025. године те измјену Закона о државној служби.

У документу су набројани и проблеми са којима би могли да се сусретну. На листи ризика који озбиљно пријете да угрозе планиране активност на првом мјесту је недовољна укупна политичка подршка процесу реформе јавне управе и изостанак координације међу доносиоцима одлука, а слиједи је доступност донаторских средстава за подршку овом процесу.

- У погледу материјала који се достављају на усвајање Савјету министара БиХ постоји ризик, односно одступање од постављеног рока за реализацију ових активности због кашњења у достављању мишљења за неки материјал од стране институције од које се мишљење тражи - упозорили су надлежни у Канцеларији координатора за реформу јавне управе у плану рада за 2023. годину који је у фази консултација.

На нивоу БиХ још није формиран регистар државних службеника, иако је то пројекат који годинама најављују, а било је и захтјева да, због тога, буде издата дозвола за надоградњу постојећег информационог система.

Платформа

Надлежни су недавно предложили и заједничку платформу о принципима и начину имплементације реформе јавне управе у БиХ. Ријеч је о документу који утврђује принципе, начине и механизме у овом сектору те представља политички и правни оквир и основу за сарадњу органа управе свих нивоа власти у БиХ, укључујући и Брчко дистрикт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана