У фокусу кандидатски статус БиХ у ЕУ

Срна
У фокусу кандидатски статус БиХ у ЕУ

САРАЈЕВО - Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Денис Звиздић и предсједавајући Дома народа Драган Човић учествовали су данас у Бриселу на Самиту предсједника Европског парламента са предсједницима парламената земаља западног Балкана, на којем је усвојена декларација којом је још једном потврђена несумњива ЕУ перспектива тих земаља.

Звиздић је, обраћајући се окупљенима на скупу, рекао да је кандидатски статус за БиХ питање стабилности, безбједности и економског просперитета и да су европске интеграције најмањи заједнички садржилац сарадње ЕУ и БиХ, саопштено је из парламента БиХ.

"Европске интеграције доносе могућност просперитета и напретка, стабилности и безбједности. Због свега што је урађено, БиХ треба да добије кандидатски статус, посебно због чињенице да представља кључ стабилности западног Балкана", навео је он.

Човић је истакао да би кандидатски статус за БиХ релаксирао унутрашње проблеме с којима се БиХ суочава, уз напомену да је БиХ очекивала кандидатски статус током 2018. године, слиједећи предавање апликације за чланство.

Он очекује добијање кандидатског статуса БиХ на Самиту ЕУ и западног Балкана у мају ове године, у оквиру хрватског предсједавања ЕУ.

Званичници ЕУ, на челу с домаћином - предсједником Европског парламента Давидом Сасолијем, поновили су став да Европски парламент жели да буде дио процеса и доношења одлука, истичући да је европски пут БиХ важан дио будућности ЕУ.

Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић нагласио је да је проширење ЕУ један од приоритета хрватског предсједавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана