У Бихаћу се појавио отпад сличан оном у Дрвару и Босанском Грахову

Г.С.
У Бихаћу се појавио отпад сличан оном у Дрвару и Босанском Грахову

БИХАЋ - Претходних дана у Дрвару и Босанском Грахову грађани протестују због текстилног отпада за рециклажу који је увезен из Италије, а који није прописно ускладиштен. У понедјељак у поподневним сатима у Бихаћу у кругу једне приватне компаније такође је истоварен отпад који подсјећа на претходно наведени.

Портпарол МУП-а УСК Але Шиљдедић, за портал “klix.ba” је потврдио да су полицијски службеници и инспекција одмах по пријави изашли на терен и свједочили депонованом отпаду на подручју Бихаћа.

Додао је, међутим, да се не може тврдити да је то онај исти који је већ данима у Дрвару и Босанском Грахову те да је већ започета истрага како би се утврдиле све потребне информације и околности.

“Немамо податке ко је довезао отпад, ко је то потписао и наручио уколико је неко склапао одређене послове и одакле је и зашто дошао у Бихаћ. У току је истрага и испитивање случаја и провјера власништва возила на основу таблица које имамо о којем је привредном субјекту ријеч, како се отпад појавио ту и о каквој је врсти отпада ријеч. Да ли се може повезати с овим отпадом из Дрвара то још не могу потврдити. Обавијештена је инспекција и надлежно Тужилаштво, они су на терену и ми ћемо своју истрагу водити у том правцу како би утврдили да ли је све уреду и регуларно и због чега је на том мјесту депонован”, казао је Шиљдедић.

Према информацијама с терена најмање један велики камион отпада је истоварен на том подручју.

“Међутим, све указује на то да постоји могућност и да је ријеч о два камиона отпада, али количински килажу не могу потврдити јер се углавном ради о текстилу који не би требао бити превише тежак. Не би требало бити проблема ако је ријеч само о текстилу, међутим, требамо утврдити и да ли ту постоји и медицински отпад те штетне твари. Локација на којој је тренутно отпад не би требала бити нити је простор да се он на такав начин ту депонује. Ако је неки репроматеријал или сировина за нешто онда требамо утврдити да ли фирма која га је наручила може то у другом правцу искористити”, истакао је Шиљдедић.

На терен изашли и кантонални инспектори заштите околине и наводно ће у наредним данима бити проведена контрола квалитета наведеног отпада како би се утврдило да ли је он безопасан. Поменутом порталу речено је и то да извјесна количина истог отпада постоји и на подручју Раковице.

Подсјећамо, привредни субјект “Кром рециклажа” д.о.о. је добио дозволу за увоз неопасног текстилног отпада предвиђеног за рециклажу на подручју општина Дрвар и Босанско Грахово. Међутим, из Федералног министарства околине и туризма, на чији захтјев је позвана и инспекција он је требао бити одвезен у компанију како би одмах био рециклиран.

Том приликом је утврђено да је 14 шлепера оваквог отпада увезено и истоварено на више локација, а његово непрописно депоновање је претходних дана изазвало огорчење грађана који су протестовали и позвали надлежне да ријеше наведени проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана