Трупце испоручио фирмама своје супруге и синова

Дарко Момић
Трупце испоручио фирмама своје супруге и синова

Соколац - Шумско газдинство “Романија” са Сокоца од почетка ове године испоручило је више трупаца фирмама у власништву синова дојучерашњег директора овог шумског газдинства Влајка Секулића и фирми у којој је његова супруга директорица, него фирмама које имају статус стратешких купаца и које запошљавају неколико стотина радника у Сокоцу.

Према подацима до којих је дошао “Глас Српске”, двије фирме у власништву Секулићевих синова Петра и Павла и фирма чија је директорица њихова мајка Криста од 1. јануара до 15. августа ове године од ШГ “Романија” добиле су 11.209 кубних метара трупаца, док су четири фирме које имају статус стратешких купаца у истом периоду добиле 9.527 кубика.

Како тврди наш извор из управе “Шума РС”, управо то је основни разлог због којег је Секулић смијењен.

- Далеко највише трупаца, чак 9.548 кубика испоручено је фирми “Столарија Подроманија” у власништву Милорада Ерића, у којој је према подацима из АПИФ-а лице овлашћено за заступање Криста Секулић. Фирми “Пајо” д.о.о. у власништву Петра Секулића испоручен је 1.661 кубик, док је фирма “Комерц Пајо” д.о.о. његовог брата Павла са “Романијом” имала уговор о испоруци 400 кубика трупаца - објашњава наш извор.

Он у потпуности оправдава Секулићеву смјену, али истиче да је губитак у којем се налази ШГ “Романија” наслијеђен.

- ШГ “Романија” је морала да испоручује трупце фирми “Нова Романија”, које је у реприватизацији купила Влада РС. Након што је “Нова Романија” направила вишемилионски дуг према соколачкој шумарији, одлуком бивше Владе РС тај дуг је конвертован у акције и ШГ “Романија” је постала власник практично безвриједних акција “Нове Романије”. Ипак, све то није разлог да се правда оно што је радио Влајко Секулић и начин на који је фаворизовао предузећа која су у власништву или на неки други начин повезана са члановима његове породице - каже наш саговорник.

Он додаје да су стратешки купци ШГ “Романија” фирме “Инвест градња”, “Нови комерц”, “Чајевић комерц” и “Оберон”.

- Те фирме су имале уговоре о испоруци укупно 17.600 кубика, а испоручено им је свега 9.527 кубика. То не значи да до краја године не би били испоштоване уговорене количине, али за сваку осуду је то што су породичне фирме стављене испред стратешких партнера - каже наш саговорник.

Поред Секулића, који није одговарао на наше позиве, јуче су у складу са закључцима Владе Републике Српске са тематске сједнице о стању у шумарству, која је одржана прошле седмице, смијењени и директорица ШГ “Врбања” Котор Варош Стана Кузмић, затим директорица ШГ “Оштрељ” Дринић Слађана Бањац, као и директор Центра за сјеменско-расадничку производњу Добој Никола Миличевић.

Страначка подјела

Директорица шумског газдинства “Врбања” из Котор Вароша Стана Кузмић кадар је Демоса и њу ће у тој фотељи замијенити неко од партијских колега. Директорица ШГ “Оштрељ” из Дринића Слађана Бањац слови као кадар СНСД-а, али у њену фотељу би требао кадар ДНС-а, док ће у фотеље директора ШГ “Романија” и Центра за сјеменско-расадничку производњу у Добоју кадрови најјаче владајуће странке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана