Тома Фила, познати београдски адвокат, за “Глас Српске”: Америка жели зацементирати лажи из деведесетих

Вељко Зељковић
Тома Фила, познати београдски адвокат, за “Глас Српске”: Америка жели зацементирати лажи из деведесетих

Хашки трибунал направљен је и осмишљен како би на доживотну робију осудио три човјека - Ратка Младића, Радована Караџића и Слободана Милошевића, а након што је и бившем команданту Војске Републике Српске изречена једна “испројектована” драконска казна, овај суд је завршио са својим задатком који су пред њега поставили западни центри моћи.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” познати београдски адвокат Тома Фила, откривајући у наставку овог разговора и зашто је стварним творцима овог инквизиторског суда било толико важно да баш њих тројицу осуди на максималне казне и с којим приземним мотивима су се руководили. Фила који је иначе учествовао у одбрани некадашњег предсједника Србије Слободана Милошевића, објашњава како је Хаг првобитно у главама твораца овог суда био испројектован како би се Радован Караџић и Ратко Младић били кажњени, али је онда, накнадно, том списку придодат и Милошевић.

- Он је придодат овом списку јер је у Дејтону одбио да преда Косово. Када се тамо разговарало и преговарало о БиХ, иза затворених врата се потегло и питање статуса ове јужне српске покрајине. То се једно вријеме крило као тајна, али ми је то једном приликом открио покојни Момир Булатовић који је био један од свједока тих догађаја. Американци су тада од  Милошевића тражили да у року од три до шест месеци проведе референдум на Косову. Какав би био резултат истог није тешко претпоставити, пошто су Албанци били у већини. Милошевић је наравно то тада одбио и истог момента је било јасно да ће и он једног дана завршити у Хагу. Верујем да је и сам Милошевић то знао, негде у дубини душе на одређени начин. И тада је у Дејтону, и након њега, записано у одређеним бележницама да њих тројица морају бити кажњени. Те конце иза хашких кулиса су и касније вукли Американци. Ко ће други. А остали су само били хашка послуга господару. И нема ту шта више да се дода. Али, оно што је и даље недокучиво, јесте шта је њихов крајњи циљ. То је оно што ми још увек не могу да докучим. То је кључно питање. Да ли им је довољно то што имају војну базу Бондстил на Косову или није? Да ли у наредном периоду желе да упропасте Републику Српску? Када би којим случајем била призната независност Косова, вероватно би онда они рекли, хајде да сада видимо шта ћемо са Српском. То би се онда могло попут вируса  проширити и на рецимо Санџак, за који би се тражила некаква аутономија – каже Фила.      

ГЛАС: Осврнимо се мало на пресуду генералу Ратку Младићу и низ процедуралних и чињеничних пропуста којих је у судском поступку очигледно било према тврдњама тима одбране.

ФИЛА: У читавој тој јадној и правно срамној и накарадној пресуди, на сву срећу има и неколико позитивних ствари. Како оно кажу, понекад и у лошим стварима има и нека добра. Једна од њих је сигурно и то што се Република Србија нигдје не помиње у пресуди генералу Младићу. То је, наравно, страшно погодило како бошњачке тако и хрватске политичаре. И наравно, добро је и што ни пет општина из Републике Српске није “закачено” за геноцид попут Сребренице. То је једино јадно и добро у целој овој причи. Све остало је негативно  и тешко свариво. Моје мишљење је  како је геноцид у Сребреници измишљен да би се прикрио онај прави који се десио - а то је протеривање Срба са простора Хрватске. 

ГЛАС: Шта мислите о издвојеном мишљењу судије Нијамбе, да ли оно може бити смјер у ком би тим одбране могао дјеловати у наредном периоду?

ФИЛА: Као прво, треба се присетити, да је Нијамбе, као судија издвојила своје мишљење и у случају “Толимир”. Она је тада навела да геноцида у Сребреници није било, односно да тај злочин нема те елементе. Нијамбе је у случају “Младић” остала само доследна својим раније изреченим ставовима и мишљењима. Њено образложење које је написано на 60 страна српска страна треба искористити и медијски пропагирати, а како би међународна јавност видела да читава та наметнута прича има и своју другу страну. Нема нам друге.  

ГЛАС: Тим одбране има 12 мјесеци од дана пријема пресуде у писменом облику дапотегнеза ванредним правним лијеком који је предвидио хашки механизам, те да затражи понављање суђења. Може ли се у овом периоду нешто промијенити у досадашњој хашкој пракси?

ФИЛА: Не верујем. Тешко. Одређене хашке судије су имале домаћи задатак да осуде на максималне казне Младића, Караџића и Милошевића. И они су тај посао одрадили. У агенди тог домаћег задатка стоји и како Србе треба прогласити геноцидним народом, а Републику Српску геноцидном творевином. И они су то кроз све досадашње судске пресуде покушали урадити. Те судије имају баснословне плате и моћне заштитнике. Али њих одликује и невиђени безобразлук. Стечајни управник хашког механизма Кармел Ађијус и тужилац Серж Брамерц недавно су тражили да им се продужи мандат.  Не знам шта мисле, да до пензије тамо раде и прогањају Србе.      

ГЛАС: Да ли након свих ових пресуда против Срба, очекујете да из неких кухиња буде отворено рецимо питање имена Републике Српске, односно колико оне сада могу бити оружје у рукама оних који су све и закували на овим просторима?

ФИЛА:  Они ће наставити са својом досадашњом причом и на све начине ће покушати да да ограниче власт Милорада Додика. То је њихова жеља од почетка, а која је прво ишла од насилног мењања изворног Дејтона и преношења готово свих бити овлаштења на ниво БиХ. Покушава се обезглавити Република Српска. Од ње желе направити празну љуштуру. Не знам колико људи зна, али је и чак гранична ентитетска линија помакнута те тако данас имамо ситуацију да то није 51 наспрам 49, као што је записано у Дејтонском мировном споразуму.     

ГЛАС: Да ли у свијетлу свега овог што смо до сада говорили можемо посматрати и потез америчког предсједника који је потписао уредбу, или боље рећи наредбу, према којој ће бити санкционисани сви са простора западног Балкана, односно простора некадашње СФРЈ и Албаније, а који не буду поштовали међународне споразуме, али одлуке и Хашког суда?

ФИЛА: Титов режим је од 1945. па све до 1949. године масовно стрељао људе и отимао њихову имовину. Чињено је то и црквама. Толике године су прошле након тих немилих догађаја, а сада се та имовина враћа стварним власницима, наследницима. Е сада, зашто све ово помињем. Па зато што Американци сада хоће да зацементирају стање на западном Балкану. Желе да спрече да се након 30 или 40 година поново отварају за њих неке болне приче и теме. На тај начин покушава се спречити и свака прича и евентуална ревизија свих догађаја у Сребреници, јер би се сигурно утврдило како је та прича “надувана”. Злочин јесте био, али не и геноцид. Сад доносе законе, прописе и уредбе, те санкцијама и црним листама прете сваком ко се дрзне да прича о тим стварима. У том светлу ја и гледам на ову последњу Бајденову уредбу, да се заплаше сви они који другачије мисле и говоре о монтираним процесима у Хагу. Али, присетимо се само шта је о тим немилим догађајима говорио и писао рецимо канадски генерал Луис Мекензи који је “покривао” то подручје. За њега у Сребреници није било геноцида.. Исто су потврдили и припадници холандског батаљона. Они су истицали како је Насер Орић око Братунца побио више од 3.000 српских цивила. И део Бошњака који је сведочио у Хагу говорило је да се радило о пробоју. Одбрана је доказивала да је немогуће да је било 8.000, али суд се бавио пре тога утврђеним чињеницама. Понављам и подвлачим, овај геноцид је измишљен да се прикрије “Олуја”. Код “Олује” у суђењу Анти Готовини, утврђено је да је на Брионима направљен план како да се истерају Срби из Хрватске. Прво план, па реализација. Е то је геноцид. Шта год да се десило у Сребреници, није било планирано.

ГЛАС: Колико смо и ми сами криви за све ово што нам се дешава, јер нисмо знали на адекватан начин одговорити хашким изазовима? Рецимо, Хрватска је издвојила огроман новац за одбрану генерала Анте Готовине кога је заступала адвокатска кућа супруге бившег британског премијера Тонија Блера.

ФИЛА: И Рамуша Харадинаја брани супруга Тонија Блера, односно њена адвокатска кућа. Мислим да је тиму одбране плаћено негдје око 12 милиона фунти. А што се тиче вашег питања... Сећам се да смо знали молити тужиоце да нам дају приступ документацији и хашкој архиви за одбрану јер се Србија после пада Милошевића понашала готово непријатељски према нама адвокатима. Тек доласком Расима Љајића и Александра Вучића добили смо приступ свим документима, па и оним поверљивим. Толико о томе.

ГЛАС: Да ли је тачно да је Слободан Милошевић ухапшен и испоручен због 50 милиона долара?

ФИЛА: То не могу потврдити, а ни демантовати. Једну такву причу сам чуо од руских колега, који су ми пренели како је за то хапшење и пребацивање у Хаг исплаћен одређен новац. Не могу се сетити о којој се цифри тачно радило. Хаг је тада давао пет милиона долара. Да ли је ту било још новца, вероватно јесте. Колико? Стварно не знам.

ГЛАС: Негдје сам прочитао једну Вашу изјаву у којој кажете како сте током своје вишегодишње професионалне каријере једино лагали у Хагу.

ФИЛА: То је тачно, јер нисам имао куд. Морао сам да измишљам нешто како би неке ствари одгодио и добио на времену. Никада свој образ нисам укаљао овде, али тамо је било немогуће другачије функционисати. У свету лажи, мораш и ти да се прилагодиш, јер те иначе нигде нема.

Тужбе

ГЛАС: Шта мислите о најави Косова да ће тужити Србију за наводни геноцид, а што се између осталог налази и у програму актуелне косовске владе на челу са Куртијем?

ФИЛА: Па то је немогуће, то су глупости. Они немају никаква овлаштења за то. Они су непризната држава. То је пропаганда која треба да послужи за њихове дневнополитичке потребе.

ГЛАС: А да ли постоји могућност да власти Српске покрену тужбе против досадашњих високих представника, али колико су реалне и оне против НАТО?

ФИЛА: Ни то неће вредети. Ни прва, ни друга. Западне велике силе имају потпуну контролу над свим процесима, догађајима, али и институцијама које би требало да се баве тим. Верујем да вам је познато да Америка од сваке државе тражи пре доласка њених војника на ту територију да потпише да они не могу бити кажњавани пред домаћим судовима ни за једно  учињено кривично дело. Навешћу само један пример. Један пијани Американац је возећи аутомобил згазио брачни пар у Македонији. Они су на лицу места смртно страдали. Знате шта се десило? Ништа. Он је нормално отишао својој кући. Није вођен никакав судски процес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана