Тегелтија: УН са својим агенцијама наставиће да пружа подршку БиХ

Срна
Тегелтија: УН са својим агенцијама наставиће да пружа подршку БиХ

ЊУЈОРК - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је добио обећање од предсједника Генералне скупштине УН Абдула Шахида да ће УН са својим агенцијама и даље бити на страни БиХ и пружати јој подршку у свим областима.

Тегелтија је упознао Шахида са односима унутар БиХ и настојањима да се унаприједи политички живот, али и о проблемима од начина како се може представити у УН до изборног процеса.

-Покушао сам да истакнем да БиХ сматра да није довољно заступљена са експератима који раде у УН, јер сматрамо да БиХ има довољно образованих кадрова који би могли радити у агенцијама УН у Њујорку или било гдје у свијету - рекао је Тегелтија Срни послије јучерашњег сусрета са Шахидом у Њујорку.

Он је навео да су разговори били у фокусу пленума који се одржава у вези са миграцијама, било је ријечи о Декларацији прогреса за коју се надају да ће допринијети бољем и уређенијем систему миграција у свијету.

Тегелтија је навео да је подсјетио на страхове и потешкоће са којима се БиХ сусреће када су у питању миграције.

Током сурсета разговарано је и о односима УН и њених агенција са БиХ будући да УН имају једну од највећих мисија у БиХ и ангажовани су у различитим облицима.

-Морамо да констатујемо да постоји значајан облик сарадње са свим тим агенцијама, од тзв. „Агенде 2030“, па до покушаја да се заједнички изради стратегија социо-економског развоја БиХ. Имамо велику подршку многих агенција УН у БиХ и на томе ћемо инсистирати - рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана