Свједочење супруга силоване Српкиње

Срна
Свједочење супруга силоване Српкиње

САРАЈЕВО - У наставку суђења Адему Костјеревцу, оптуженом да је као припадник такозване Армије БиХ у Зворнику 1992. године силовао трудну Српкињу, свједок Тужилаштва БиХ рекао је да му је супруга, када је размијењена послије пет мјесеци, причала да је била затворена у селу Бајрићи и да је силовао Костјеревац.

Имена свједока и његове супруге не смију бити објављена иако нису свједочили под мјерама заштите, јавља Бирн.

Свједок је рекао да је 17. септембра 1992. године изведен напад муслиманских снага и да је он рањен, а да је одведена његова супруга, која је била у трећем мјесецу трудноће.

Он је испричао да га је погодио рафал и да је побјегао иза куће, те да је чуо како вичу: "Не пуцај! Жена је", те да су његовој супрузи рекли да пође са њима.

Свједок је рекао да је набацао на себе неке гуме и да је ту остао док није стигло појачање из Дрињаче, када су нападачи побјегли.

Он је додао да је препознао неке који су учествовали у нападу, а да је његову супругу одвео Мухарем Сулејмановић, звани Шишко.

Према ријечима свједока, у нападу је убијено седам мјештана, више жена него војника, одвезена је храна и стока, а његов ауто је запаљен.

Он је испричао да је његова супруга размијењена 6. фебруара 1993. године и да је била јако мршава - "кост и кожа", те да му је рекла да је више пута силовао Адем Костјеревац, као и извјесни Веиз, те да је изгубила дијете.

Свједок је навео да су познавали Костјеревца од раније, да је с њим ишао у школу до четвртог разреда, а да га је посљедњи пут видио пред рат.

Костјеревцу је, како је рекао, из Србије довозио брашно, уље и цигарете, јер није имао гдје да купи.

"Пили смо кафу испред куће. То је била половина марта", додао је свједок.

Он је рекао да његова супруга није била наоружана када је одведена, те потврдио да је од супруге чуо да јој је у Бајрићима помагала извјесна Хајка, као и да је Кадрија Муратовић спасио од једног војника с ножем.

Бранилац Мирна Делалић питала је због чега свједок у исказу који је дао 2009. године није спомињао сексуално злостављање, као ни трудноћу супруге, иако је описивао остале догађаје, укључујући губитак имовине и стоке.

Свједок је рекао да није био питан о томе и да сад потврђује.

Тужилац Миланко Кајганић је рекао да је та истрага била вођена о злочинима који су почињени у селу.

Наставак суђења заказан је за 24. август.

Костјеревац је 18. јуна изручен из САД, суђење му је почело прошле седмице.

Он је оптужен да је као припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде такозване Армије БиХ од 18. септембра до 4. октобра 1992. године у селу Бајрићи у најмање два наврата присилио жену српске националности на сексуални однос.

У оптужници се наводи да је жена била трудна и да је силовање узроковало прекид трудноће. Била је затворена у подруму млина који је служио као затвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана