Све опције у случају Трговска гора на столу па и тужба

Ведрана Кулага Симић
Све опције у случају Трговска гора на столу па и тужба

САРАЈЕВО - Прва верзија стратегије за правну заштиту интереса БиХ због намјере сусједне Хрватска да на Трговској гори, уз саму границу, одлаже радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво, стигла је надлежнима у Сарајеву, а у документу је истакнуто да су све опције на столу па и тужба пред међународним судовима, сазнаје “Глас Српске”.

Став свих страна у БиХ је да је та локација недопустива јер се налази уз саму границу и у сливу ријеке Уне, која је заштићено подручје, а посебан акценат је на чињеници да би, одлагањем тог радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, било угрожено здравље око 250.000 становника.

Како би БиХ била што спремнија за борбу за те ставове лани су формирани Правни и Експертски тим у којем су стручњаци из бројних области, а чији је рад под сталном лупом координационог тијела гдје су надлежни из ресора са свих нивоа власти.

Чланови Правног тима са којима смо ступили у контакт нису жељели да о припремљеним корацима говоре док цијели документ, на око 100 страница, не прође руке надлежних институција.

- Планирана локација на Трговској гори, односно на мјесту бивше касарне Черкезовац није добра. Тим је коначно завршио свој дио посла. За сада. Све опције су у игри па и тужбе које су раније помињане као могућност - казао је саговорник “Глас Српске” упућен у дешавања на домаћем терену.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, на чијем је челу Сташа Кошарац, до закључења овог броја “Гласа Српске” нису стигли одговори на питања да су прегледали документ који им је доставио Правни тим.

Доскорашњи рад стручних тимова већ је био под лупом Координационог тијела, а на састанку су осим Кошарца били министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић, министарка туризма и околиша ФБиХ Едита Ђапо, директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност Маринко Зељко и предсједавајући Правног тима Жељко Богут.

Тада је речено да ће нацрт стратегије бити достављен министарствима на мишљење, а након тога са извјештајима Правног и Експертског тима, бити упућен Савјету министара БиХ на усвајање. Став званичника је да БиХ није у заостатку у односу на Хрватску када су у питању активности усмјерене на заштиту њених интереса, у складу са одредбама конвенција.

Представници БиХ су прошле седмице и у Бечу, у сједишту Међународне агенције за нуклеарну енергију, презентовали због чега сматрају да није исправна намјера Хрватске да на Трговској гори складишти радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво. Хрватска је власник пола НЕ “Кршко” у Словенији и требала би брзо да преузме свој дио отпада, али има назнака да ће још неколико година на тој локацији бити складиштен радиоактивни отпад, као и истрошено нуклеарно гориво.

Експерти

Чланови Експертског тима требало да током овом мјесеца поново посјете “Черкезовац” на Трговској гори, након чега ће сачинити стручне анализе које се односе на геолошка и геофизичка истраживања, истражна бушења, нулти степен радиоактивности те сеизмолошка мјерења на овој локацији.

Предсједавајући тима Емир Диздаревић је потврдио недавно за “Глас “ да је намјера да виде које информације, о садашњим и планираним радовима на тој локацији, могу да добију од хрватских колега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана