Сутра почетак суђења Мектићу за злоупотребу положаја

Срна
Сутра почетак суђења Мектићу за злоупотребу положаја

САРАЈЕВО - Суд БиХ за сутра је заказао почетак суђења бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу, оптуженом за злоупотребу положаја или овлаштења, најављено је из Суда.

Осим Мектића, оптужницом су обухваћени и тадашњи шеф кабинета министра Игор Голијанин, помоћник министра Семир Агић, као и Един Гараплија, у својству одговорног лица и власника Института за заштиту од пожара и експлозија "Инза" Сарајево.

Мектића, Голијанина, Агића и Гараплију оптужница терети за злоупотребу положаја при реализацији Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства који је са 198.454 евра финансирала Делегација ЕУ у БиХ.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за груба кршења Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Они се терете и за кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовање физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Укупна нанесена штета износи 244.764 КМ.

Почетак суђења заказан је за 14.00 часова.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана