Стратегија запиње на првом испиту

Ведрана Кулага Симић
Стратегија запиње на првом испиту

БАЊАЛУКА - Први рокови који су задати након усвајања Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина БиХ полако цуре, а из Српске упозоравају да договорено мора бити и реализовано.

Ревидирана стратегија је, након двогодишње блокаде од стране Бошњака, усвојена 24. септембра у Савјету министара БиХ, а томе су претходили дани усаглашавања о анексу "Б" који је постао њен дио, а у чему су учествовали и представници ЕУ.

Тада је усаглашено и да ће, између осталог, Министарство правде у Савјет министара БиХ у наредних 30 дана на усвајање доставити приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Да је то прва активност недавно је за "Глас Српске", потврдио и министар правде БиХ Јосип Грубеша додавши да свака активност има мјере, рокове и институције које су задужене за њих. Министарство правде је затражило да надлежне институције предложе своје представнике који ће одлуком бити именовани у ово тијело, а у том ресору јуче нисмо успјели сазнати докле се стигло са овим послом.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић је истакао за "Глас Српске" да рокови морају бити поштовани јер је то и пут за реализацију стратегије. Овај пут, нагласио је, не смије да буде ни одуговлачења ни пропуста. Додао је да има информације да је у току предлагање чланова.

- Потребно је што прије именовати чланове надзорног тијела како би се могло кренути у пуну имплементацију стратегије. Од изузетне важности је да све што је дефинисано буде имплементирано - истакао је Којић.

Према Ревидираној стратегији, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а остали предмети, њих око 200, биће процесуирани пред ентитетским правосуђем или правосуђем Брчко дистрикта.

Реализацију усаглашеног траже и из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила. Они су након усвајања поручили да вјерују да више неће бити двоструких аршина у правосуђу БиХ када је ријеч о процесуирању ратних злочина почињених над Србима и да ће српске жртве рата имати једнак третман као и жртве друга два народа.

БиХ је 2008. усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина, која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023. године. Крајем 2015. истекао је рок од седам година, а нису били завршени сви најсложенији предмети, због чега је Савјет министара у априлу 2017. године формирао радну групу која је у мају наредне године доставила приједлог ревидиране стратегије, који предвиђа да већи број предмета буде пребачен на ниво ентитета.

Иако се чинило да ће предложени документ бити усвојен без проблема, јер је добио позитивно мишљење влада Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, то се није догодило јер су бошњачки политичари, прије свега они из СДА, блокирали и њен помен у Савјету министара.

Тужилаштво

Тужилаштво БиХ у року од 90 дана треба да достави статистичке податке који се односе на број правоснажно пресуђених лица, укључујући и да ли је пресуда ослобађајућа или осуђујућа. Тражи се и број лица чији се предмети налазе у жалбеном поступку, број оних који чекају првостепену одлуку, као и број лица која су тренутно под истрагом и против којих је обустављена истрага, те број лица против којих није покренут поступак, односно која још нису узета у рад од 2004. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана