Спасилачка екипа Брчко дистрикта кренула на пут за Турску

Анадолија
Спасилачка екипа Брчко дистрикта кренула на пут за Турску

САРАЈЕВО - Спасилачка екипа од десет припадника Одсјека цивилне заштите одјељења за јавну сигурност и Црвеног крста Брчко дистрикта БиХ, вечерас је кренула у мисију пружања помоћи подручјима која су погођена земљотресом на југу Туркскеи Сирије, јавља Анадолија.

“Влада Брчко дистрикта БиХ је на сједници донијела одлуку о издвајању новчане помоћи из средстава резерви у износу од 50.000 КМ која ће се посредством Црвеног крста Брчко дистрикта дистрибуисати и ставити на располагање подручјима погођеним земљотресом. Други вид у пружању ургентне помоћи огледа се у чињеници да ће наших десет спасилаца из Брчког бити дио контингента цивилних заштита које иду из БиХ”, казао је на испраћају градоначелник Дистрикта Есед Кадрић.

Подсјетио је на велику подршку спасилачке екипе из Турске коју је Дистрикт добио током поплава које су задесиле ово подручје током 2014. године те је вечерашњи одлазак брчанских спасиоца вид узајамне подршке као и цивилизацијска обавеза.

Шеф Одјељења за јавну сигурност Богдан Братић напоменуо је да се ради о самоодрживој екипи спасиоца.

“Тим који шаљемо је самоодржив, то значи да су обезбијеђени са шаторима, гријалицама, агрегатима, медицинском опремом те материјалима за потребе спашавања људи из рушевина”, изјавио је Братић.

Славиша Лазендић, вођа спасилачког тима, рекао је да су тим од десет људи и да су обучени за проналажење, потрагу и спашавање унесрећених из рушевина.

“Планирано је да на том подручју останемо десет дана и засигурно ћемо дати све од себе”, додао је Лазендић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана